Drygt en timme efter tolvslaget öppnade en tomteklädd gärningsman eld utanför den populära nattklubben. Först ska en civilperson och en polis ha skjutits ihjäl, innan mannen gick in och slumpmässigt öppnade eld mot gästerna, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi hade skoj. Helt plötsligt börjar människor att springa. Min man sade åt mig att inte vara rädd, och han hoppade på mig. Folk sprang över mig. Min man träffades på tre ställen, säger klubbesökaren Sinem Uyanik till tidningen Hürriyet.

Hon beskriver att hon sett blodiga människor och att hon lyckats ta sig ut.

– Det var fruktansvärt, säger hon.

Istanbuls guvernör Vasip Sahin säger enligt nyhetsbyrån Reuters att det rör sig om en ensam gärningsman som har genomfört dådet "brutalt och hänsynslöst, genom att skjuta oskyldiga människor som bara var där för att fira in det nya året och ha kul".

Enligt Sahin rör sig om en ensam gärningsman, medan tidigare uppgifter pratat om två.

– Tyvärr förlorade minst 35 av våra medborgare sina liv. En var en polisman, säger han, och tillägger att 40 vårdas för skador på sjukhus och kallar dådet för en "terrorattack".

Landets inrikesminister meddelade senare på morgonen att antalet döda stigit till 39, varav 15–16 var utländska medborgare. 21 av de döda har identifierats. Turkisk polis uppges att jakten på gärningsmannen fortsätter.

Enligt turkiska medier ska nattklubben ha haft omkring 500–700 gäster och panikslagna besökare flydde i panik, en del hoppade ner i Bosporens vatten i samband med attacken.

Många ambulanser och bepansrade polisfordon skickades till platsen och turkiska polisens insatsstyrka gick in i byggnaden för att bland annat söka efter sprängmedel.

Ägaren till Reina, Mehmet Koçarslan, säger till Hürriyet att gärningsmannen var beväpnad med en automatkarbin av kalasjnikovtyp. Han säger att han informerats av amerikansk underrättelsetjänst för sju–tio dagar sedan för risken för en kommande attack, och att säkerheten hade skärpts.

– Och titta vad som sedan hände, säger han, och tillägger att attacken inte kunnat förhindras.

Reina är en trendig nattklubb i Istanbul. Dess läge vid Bosporen är enligt klubbens egen utsago ett av de vackraste i staden. Klubben ska ha besökts av flera celebriteter, bland annat amerikanska skådespelare, genom åren.

Istanbul, Turkiets största stad, har drabbats av flera blodiga terrordåd i år. 17 000 poliser var utstationerade i staden under natten.

Dådet påverkade också säkerhetsarbetet på andra håll i världen. Både i Los Angeles och i New York ökade bevakningen efter attackerna i Istanbul.

Inga svenskar har dödats eller skadats, såvitt hittills känt, enligt svenska utrikesdepartementet.

– Vi har i nuläget inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats, men generalkonsulatet i Istanbul undersöker och står i kontakt med lokala myndigheter, säger Sara Modin på UD:s presstjänst.

(TT)