Vad som bara kan beskrivas som ett chockbesked nådde under tisdagseftermiddagen såväl Sapas anställda som kommunpolitiker och allmänheten.

Under flera timmar från tidig till sen tisdagskväll sökte tidningen därför kommunalråden Henrik Tvarnö (S) och Jan Johansson (VF) för en kommentar angående läget.

Vi ringde om och om igen på deras mobiltelefoner, pratade in meddelanden, sms:ade vårt ärende och försökte även få kontakt via sociala medier. Inte ett livstecken.

Via en av kommunens kommunikatörer meddelades det att kommunalråden deltog i en avskedsfest för en förvaltningschef. Denna uppgift visade sig dock inte stämma.

Först sent under tisdagskvällen fick tidningen kontakt med oppositionsrådet Dan Ljungström (C), som lät meddela att han och kommunalråden tagit ett gemensamt beslut om att inte kommentera läget under tisdagen.

Vi vill avvakta tills i morgon (onsdag; reds amn). Vi vill ha ett samlat grepp innan vi säger något, sa Ljungström.

Ljungström berättade dock att Tvarnö haft kontakt med Sapa och fått beskedet i ett tidigt skede under tisdagen.

Att råden har tagit beslut om att inte kommentera händelsen var inget som de två kommunikatörerna tidningen varit i kontakt med tycktes veta någonting om.

I så fall har kommunens högsta politiska ledning tagit sitt beslut utan att rådfråga sina kommunikatörer om detta var den rätta kommunikationsstrategin.

Först under onsdagsmorgonen, nästan ett dygn efter att de fått förhandsbeskedet, väntas alltså råden att hålla ett möte där man ska diskutera kommunens förhållningssätt till de stundande uppsägningarna som hotar Sapa profilers anställda.

Det sannolikt största varslet som någonsin har lagts i kommunen är ett faktum. Och om det har alltså kommunens ledning just nu inte någonting att säga. Varken till de drabbade eller övriga.