Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem betalar lösensumman?

Det här blir en dyster läsning. Nu överstiger antalet bekräftade covid-19 smittade 17 miljoner. Av dessa har över 670 000 dött, mer än 154 000 i USA och över 90 000 i Brasilien. I Europa verkar smittan avta men är inte under kontroll. EU:s ledare har för någon vecka sedan kommit överens om hur notan ska betalas. EU ska låna upp medel på kapitalmarknaderna till belopp av högst 750 miljarder euro. Av denna summa ska 390 miljarder euro betalas ut som bidrag till drabbade länder medan 360 miljarder euro ska fördelas ut som lån. Dessa lån ska återbetalas under perioden 2028-2058. Det är första gången som EU som enskild organisation tar upp lån. EU:s löpande budget finansieras genom årliga avgifter från medlemsstaterna.

Beslutet om att lånefinansiera EU:s gemensamma åtaganden öppnar upp för ett ännu mer överstatligt EU som på sikt kan leda till att organisationen får egen beskattningsrätt och ännu starkare överstatlighet.

Samtidigt som detta sker ser vi hur ”diktatorsfasoner” sprider sig allt mer runt om i världen. En diktator, har vi förstått, underordnar sig varken folkviljan eller etablerad vetenskap. Det är flera egenutnämnda ”diktatorer” som trätt fram i samband med coronapandemin och trotsat folkvalda regionala ledare och etablerad vetenskap. De mer kända exemplen är Vitrysslands president Lukasjenko som förespråkade vodka som medicin mot viruset. Brasiliens president Bolsonaro avfärdade länge sjukdomen som ”en liten influensa” som i vart fall inte kunde drabba mer vältränade personer som han själv och USA:s president Trump har vid något tillfälle föreslagit att intag av desinfektionsmedel borde kunna hjälpa. När sådana signaler skickas ut från ländernas ledare är det inte så underligt att stora delar av befolkningen blir vilseledda och inte tar pandemin på allvar.

Den konflikt som just nu finns mellan att ”stänga” och ”öppna upp” drabbade stater och regioner är naturligtvis en balansgång mellan folkhälsa och ekonomiska och arbetsmarknadspolitiska intressen.

Samtidigt som detta sker får vi signaler om att svälten i världen tilltar. Av en ny rapport från FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) framgår att man beräknar att över 820 miljoner människor i världen går hungriga. I Afrika hungrar cirka 20 procent av befolkningen.

Inte nog med detta. Vi vet att luftföroreningar orsakar att cirka sju miljoner människor i värden årligen dör i förtid. Den pågående klimatkrisen kräver snabba och verkningsfulla åtgärder för att, om möjligt, hålla den globala uppvärmningen under två grader och minska risken för en så kallad tipping point. När vi når denna punkt kommer jordens självreglerande krafter, främst världshavens buffrande förmåga, att sättas ur spel och i stället bidra till den globala uppvärmningen.

När läget för vår planet är så pass allvarligt finns inte tid för att vänta med att försöka vända utvecklingen. De fossila energikällorna måste fasas ut så snabbt som möjligt! För att detta ska kunna ske måste det finnas en samsyn hos regeringarna i världens största och rikaste länder om problemets art och omfattning. I USA lär det finnas en spridd uppfattning om att covid-19 inte alls är så farlig. Om man har den uppfattningen om något, som ingen borde kunna blunda för, kan man förstå att man även kan blunda för klimatförändringarna. Dessa är ju inte lika uppenbara för gemene man och kan därför ifrågasättas. De kan ju bara uppfattas som siffror från vetenskapsmän med avsikt att sprida falska nyheter.

Miljöfrågan borde inte vara något som politiker kan kohandla om. Det är en överlevnadsfråga! Hotet är globalt. Varje regering, företag, organisation och individ har eget ansvar. Därför är det handling som gäller. I stället för att hålla frågan på armlängds avstånd är det dags för den generation som stått för utsläppen att agera. Det är vårt ansvar att inte vältra över notan på världens fattiga eller på kommande generationer!

HUMLAN, Bodafors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel