Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta kasta paj på varandra i trafiken

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Många privatbilister gör att det inte alltid är så lätt för yrkesförarna på våra vägar. ”Är vi lagliga så får vi skit för det och höjer vi tempot, ja då får vi skit för det”. Det skriver lastbilschaufför Tobias Krans.

Replik till "Lastbilarna värst i trafiken"

Jag rullar cirka 300 mil i veckan, och jag är så less på all pajkastning åt alla håll när det gäller trafiksituationer.

LÄS MER: 70 procent av yrkeschaufförerna kör för fort

LÄS MER: Insändare: Lastbilarna är värst i trafiken

Jag erkänner att jag inte alltid ligger på 80 km i timmen, men oftast när det gäller att öka hastigheten däröver så brukar det finnas en god grund för det. Exempelvis kan nämnas att en stor del av våra privatbilister har svårt att hålla en jämn hastighet, vilket är en viktig faktor för att man ska kunna framföra sin lastbil på ett trafiksäkert vis. Samtidigt har man tänkt så många gånger att "varför har bilister så herrans bråttom att ta sig förbi ett tungt fordon, för att lägga sig ca 20 meter framför i exakt samma hastighet som man själv ligger i, vilket då resulterar i att man blir tvungen att sänka farten och utöka avståndet ytterligare”.

Hela tiden så får man höra ”sabla stoppklossar som vara ligger och bromsar i 80km/h.” Och ”jäkla idioter som ligger och blåser fram i 90km/h, dom får ju inte köra snabbare än 80km/h med släp”.

Så det är faktiskt inte så lätt att framföra ”dessa mördarmaskiner”, som Svensson kallar oss. För är vi lagliga får vi skit för det, och höjer vi tempot, ja då får vi skit för det också.

Jag har även stött den här typen av uttalanden: ”Ni lastbilar behöver inte vara ute och köra på dagen” och ”Vad gör ni för nytta, jag har ju det jag behöver i affären.” Men vid vilken tid och hur kom det till affären? Jo, med lastbil, på dagen!

Anledningarna till den höjda hastigheten är oftast inte sånt som gemene man känner till. Men det finns de åkerier som fortfarande använder sig av grundlön plus milersättning för chauffören. Det har varit otillåtet i många år, men används även idag. Sen kommer de företag som bemannar sina ekipage med förare från utlandet, som knappt har sett snö på bild ens.

Sen har vi ökade godsvolymer på ekipagen för att kunna få det att bli lönsamt, då det finns åkerier från utlandet som kör samma lass, men för halva priset. Och oftast med förare som inte är vana vid det nordiska väglaget och vädret, därför visar statistiken att lastbilar är överrepresenterade i trafikolyckor. Dock verkar inte statistiken delat upp hur många svenskregistrerade eller utländskregistrerade lastbilar som är inblandade. Forskning från både VTI och Statens Vegvesen i Norge visar att de så kallade EU-ekipagen (2 axlad dragbil + 3 axlad trailer) är överrepresenterade när det gäller olyckor, då dessa kombinationer är långt ifrån lämpade för nordiska vägar och klimat.

Även som före detta bärgare så måste jag faktiskt ge en stor knuten näve till nästan alla i trafiken, yrkesförare som privatbilister, med vissa undantag. När man är ute och bärgar en bil är man är inte ute för att stå i vägen eller för att jävlas, utan för att hjälpa er som får problem efter vägen, så snälla, sänk hastigheten och var vaksam, för det finns folk på vägen!

Strunta om det blinkar blått, gult, vitt, lila eller rosa, det finns en anledning till att det blinkar, det finns folk som är där och arbetar, just för att du ska kunna komma fram med din fina nya dyra bil. Så innan du gnäller åt höger och vänster på allt och alla, så tänk en extra gång, ”hur beter jag mig själv egentligen”?

Alla i trafiken ska hjälpas åt, och det ska vara ömsesidig hänsyn, oavsett om det gäller lastbilar, bussar, taxi, nya fina BMW-bilar eller en gammal rostig Volvo.

Alla vill vi komma fram, men till vilket pris? Alla har någon form av familj som hoppas att de klarar sig på vägen utan olyckor. Vägarbetare, räddningstjänsten, bärgare, polis, ambulans, privatbilister och yrkesbilister – alla har någon som tänker på dem, en del har barn, en del har vänner eller partner. Nästa gång kan det vara du som har otur att göra så att någon förlorar den man älskar, eller kan du själv bli drabbad.

Så snälla, sluta upp med att bara gnälla, utan hjälp till att få trafiken säkrare igen. Vi är alla del i det stora maskineriet, så vi är måste rannsaka våra sinnen.

Med vänlig hälsning, Tobias Krans, en f.d bärgare och nuvarande lastbilschaufför.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel