Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Jag är skrämd över den människosyn som framskymtar i ledaren

Jönköpingspostens och SmT:s ledare den 25 juli vill att höjningen av a-kassan ska vara tillfällig och har ett antal motiveringar för detta bl a att höjd a-kasseersättning gör att människor blir mindre angelägna att söka jobb, och därmed skulle arbetslösheten stiga. Man styrker sitt antagande med att Riksdagens utredningstjänst spår 0,39% ökning av arbetslösheten med den nya ersättningen.

År 2014, vid regeringsskiftet, var arbetslösheten 7,9 procent, och 2015 höjdes ersättningen. En av Alliansens partiledare påstod då tvärsäkert i en TV-debatt att ”då vet vi att arbetslösheten kommer att öka". Fram till 2018 sjönk arbetslösheten till 6,3 procent!

Man undrar vad man har för människosyn när man tror att en betydande del av svenskarna skulle föredra arbetslöshet framför arbete bara för att ersättningen är skälig. Jag tror dock att det kan finnas de som räknar så det sättet, men är de anställningsbara överhuvudtaget? Handen på hjärtat, skulle ni på redaktionen anställa någon som vid en anställningsintervju skulle uppge som skäl att vilja jobba hos er "att socialen betalar för dåligt"? Och skulle man vilja ha den som en jobbarkompis?

Kan den politiska enigheten om höjd ersättning nu, som till stor del är orsakad av pandemin, bero  på att man menar att det är rekorderligt folk som drabbats av arbetslöshet och de är värda en högre ersättning och när pandemin är över så skall inte de ”vanliga” arbetslösa komma i åtnjutande av en förmån som de inte är värda? Är det inte tillräckligt att illa att man beskattar arbetslösa cirka 35 procent högre än löntagare.

Jag är skrämd över den människosyn som framskymtar i ledaren.

Observatör

Svar direkt:

Självklart vill de allra flesta arbetslösa ha ett jobb även om a-kassehöjningen skulle ligga kvar. Men det är fastställt av i princip all forskning på området att högre a-kassa gör att arbetslösheten ökar. Anledningen är att arbetslösa, mer eller mindre omedvetet, söker färre jobb än de annars skulle ha gjort. Sedan är det naturligtvis så att arbetslösheten påverkas av fler faktorer än nivån på a-kassan, till exempel konjunkturläget.

Anledningen till att nivån på a-kassan kan höjas tillfälligt som en krisåtgärd är inte att många som tidigare haft jobb plötsligt blivit arbetslösa. Det handlar i stället om att bromsa krisens effekter genom att bevara en del av de arbetslösas köpkraft. Då kan de fortsätta handla mer än bara det nödvändigaste, vilket gör att fler företag kan överleva. Det viktigaste är alltid att hindra så många som möjligt från att bli arbetslösa över huvud taget.

Agnes Karnatz/SNB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel