Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det blir en dubbel förlust för landet när företagen förlorar inkomster

När svenska sjukvården ”skrek i panik” efter visir, plastförkläden mm för att klara av coronapandemin i våras, ställde många företag om sin produktion för att hjälpa sitt land i en krissituation. Nu hör vi rapporter om att trots detta köptes dessa varor in från Kina – beroende på kostnad och kvalitet enligt inköparna! Men vad då?

Har ni inte hört sagan om ”Petter och vargen”? Pojken tyckte att det var så ensamt ute i markerna där han vaktade fåren, så han kom på: Jag ropar att vargen kommer, då kommer byns folk för att hjälpa mig… Han gjorde så och mycket riktigt strömmade folket till för att jaga bort vargen – men var fanns vargen? Lättade men besvikna vände folket tillbaka till byn… Efter några dagar kände sig Petter så ensam och tänkte: Jag ropar att vargen kommer… Samma sak hände igen, folket i byn kom rusande men återvände lika besvikna, men så klart lättade också denna gång, det fanns ju ingen varg där.

Tredje gången Petter ropade ” vargen kommer” kom inga människor från byn för att hjälpa honom, för de visste ju att han bara ropade för att få sällskap. Nu var det så, att den här gången kom vargen rusande mot fårhjorden och Petter kunde ingenting göra… Många får skadades och Petter var fruktansvärt rädd, för sitt eget liv men också för vad byborna skulle säga när de mist så många får.

Jag hoppas att detta ger landets materialinköpare en tankeställare! EN gång kan man kanske strunta i tillverkarnas möda för att tillgodose vården med vad som behövdes i en krissituation och KANSKE två gånger, men när man allra mest behöver hjälpen har de som skulle kunna hjälpa till tröttnat.

Köper ingen varorna som tillverkas blir det en förlust för företaget. I dessa tider av coronasmitta, permitteringar och små försäljningsmöjligheter lider företagen än mer av den uteblivna försäljningen av dessa sjukvårdsartiklar. HUR tänker ni? Fraktkostnaderna hade ju i alla fall blivit billigare om ni köpt materialet inom det egna landet. Nu blir det en dubbel förlust för landet när de hjälpsamma företagen förlorar inkomster och möjligheten att betala skatt, dessutom är det ett resursslöseri att det som tillverkats ratas och inte kommer till någon nytta alls.

Jag skickar ett stort tack till företagen som ställde upp för sitt land, ni är värda en eloge! Staten, regionerna och kommunerna får denna hälsning: TÄNK först och HANDLA sedan!

SONJA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel