Vid första anblick ser det hur lätt ut som helst. Johanna snurrar runt stången som en flagga i vinden. Hon har dock lärt sig konsten att lura åskådaren, för poledance, på svenska kallat stångdans, är egentligen väldigt fysiskt krävande.

– När man blir duktig ser det ganska lätt ut. Men det är det man tränar för, att få det att se lätt ut, säger Johanna.

– Det är väldigt kul, för man kan inkludera det i dans och musik, göra koreografier och floorwork. Man glömmer bort att det är träning.

Hennes kurser börjar på Medborgarskolan i september men är redan fullbokade. Ingrid Klingberg Calås är gruppchef för dansverksamheten på Medborgarskolan.

– Jag är lite sådan med dans att man ska försöka haka på trender. Det här har ju funnits i storstäderna ganska länge så när jag har en resurs här som är så duktig måste vi ju satsa, säger hon.

Hon hoppas att de ska kunna tvätta bort poledancens stämpel som en sexig dans.

– Det är en fantastiskt bra träningsform och det vill vi gärna få folk att förstå. Det finns ju såklart poledance på strippklubbar och så men det är inte det som vi håller på med här, utan det är en dans- och träningsform.

Johanna förklarar att poledance är influerat av balett, akrobatik och gymnastik. Man jobbar mycket med kroppskontroll och akrobatiska rörelser och det behövs styrka i både armar, axlar, bål och rygg. Däremot kräver hennes kurs inga förkunskaper.

– Vi alla har olika förutsättningar och alla har olika kroppar. Vissa kommer ha lättare för vissa saker, men alla kan utvecklas och man tar vid därifrån man är. Alla kommer bygga upp mer styrka och utvecklas från där de startade, säger Johanna.

Blir man inte yr?

– Det är en vanesak faktiskt. Jag har också någon gång kommit in i ett snurr som gör att man bara "uh…". Första passet när jag hade stång så kände jag att jag var tvungen att lägga mig ner lite, säger Johanna och skrattar, och förklarar att man ganska snabbt lär sig att kontrollera hastigheten.

Hennes kurser är mycket efterfrågade. Samtliga tillfällen är fullbokade och det första har hela 35 reserver.

– Det är helt galet alltså, säger Ingrid Klingberg Calås.