Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höganloft ansluts till fjärrvärmenät

En stor utbyggnad är på gång av fjärrvärmenätet i Tranås. En tre kilometer lång ledning ska dras till Höganlofts industriområde och för Tranås Energi handlar det om en stor investering i mångmiljonklass.

– Ja, för oss är det här en milstolpe och utbyggnadens storlek är historisk. Vi satsar mellan 14 till 16 miljoner och det här är den största utbyggnaden som vi gör på flera år, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Projektet har blivit möjligt tack vare att bland annat företaget Sweop AB beställt fjärrvärmeanslutning till sin nyetablering i området.

– Vi hoppas att fler företag i området vill ansluta till fjärrvärmen och nu är intresset tillräckligt stort för att vi kan räkna hem en lönsamhet i utbyggnaden. Självklart kommer vi även att erbjuda möjlighet att fastigheter längs vägen ska kunna ansluta till nätet.

Grävning i höst

Förprojekteringen är påbörjad och tanken är grävningen ska sättas igång direkt efter semestrarna.

Projektet är planerat att stå klart till hösten 2020.

Det är en cirka tre kilometer ledning som ska förläggas, vilket öppnar för att Tranås Energi även ska kunna erbjuda fjärrvärme till fastigheterna längs denna sträcka.

Fjärrvärmeledningen ska anslutas till den befintliga ledningen vid Ängarydsskolans idrottshall.

Klimatsmart uppvärmning

Därefter dras den längs Ängarydsgatan, Hubbarpsvägen, Bondegatan och Hagadalsgatan. Vid korsningen Hagadalsgatan/Torpgatan byggs en tryckväxlarstation, i storlek som en friggebod. Sedan dras ledningen slutligen längs Säbyvägen och gång- och cykelbanan till Höganloft.

– Det är ett stort intresse för fjärrvärme som värmekälla i Tranås och det känns roligt att nu kunna erbjuda denna bekväma och klimatsmarta uppvärmningsform till både befintliga och nya företag på Höganloft. På så sätt bidrar vi också till en fortsatt hållbar tillväxt i Tranås, säger Niklas Johansson.