Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herman Nikolic: Domen är en viktig markering

Så föll domen. De två personer som stod åtalade för att ha hotat JP:s och Hall Medias förra ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt och en vän till henne, dömdes på onsdagen i tingsrätten. Det är en viktig markering från rättssamhället – och en viktig dom för dig.

Vi är numera många, riktigt många. Som blivit hotade i vår yrkesroll. Kanske vid en utryckning på stan en sommarnatt, inför en kommande rättegång eller som i Marie Johansson Flyckts fall - efter en publicering som hon i egenskap av ansvarig utgivare bedömt som viktig för Jönköpings-Postens läsare. Just hot mot journalister ingår i det polisen numera benämner som demokratibrott. En typ av brott du som läsare ska vara extra vaksam på.

Alla brottsoffer är lika mycket värda. Det är viktigt att fastslå. Det är inte mer synd om en polis, åklagare eller journalist som blir hotad än vad det är om någon annan. Ur det rent mänskliga perspektivet är våld, eller hot om våld, lika fruktansvärt oavsett vem det drabbar. Att ligga sömnlös och lyssna efter ljud ute i natten, oroa sig för vem man ska stöta på när man går i en mörk trappuppgång eller att frukta för sina släktingars liv och hälsa. Rädsla kan få den stabilaste personlighet att tappa sin spänst. Den får dig att tänka på konsekvenser. Och den kan få dig att fatta andra beslut än vad du i vanliga fall skulle ha gjort.

Det är just när besluten förändras som våld och hot om våld mot en enskild kan få vidare följder. Vad händer med ett samhälle när personer inom rättsväsendet på grund av hot inte längre agerar enligt sitt uppdrag? När tjänstemän inte vågar ta rätt beslut av rädsla för vad som kan inträffa? Eller om en journalist inte vågar stå emot utomståendes påverkan? Vi ser det hända på andra håll i världen. Det gröper förr eller senare ur vår tilltro. Tron på rättsväsendet, tron på det fria ordet, ja till slut tron på vårt gemensamma samhällsbygge och vår demokrati.

De senaste årens digitalisering och medföljande debattklimat, med hat och hot som givna ingredienser, har luttrat många offentliga personer. Men också brutit ned många. Journalister är inga undantag. En undersökning gjord av Göteborgs universitet 2017 visade att cirka en fjärdedel av de tillfrågade journalisterna hade blivit hotade under 2016. Många avstod från att anmäla då de inte trodde att det skulle leda någonstans. Vad som är ännu mer oroande är att av de journalister som hade utsatts för hot hade ungefär var femte aktivt valt bort att rapportera om vissa individer eller ämnen. Självcensur helt enkelt. Här måste det steppas upp. Samhällets försvar kan inte bygga på att individer och redaktioner på egen hand ska vinna eller förlora de här fajterna. Ännu mer samhällsresurser behöver uppenbarligen styras in. Något för framförallt svenska politiker att axla framöver.

Vår kollega, och förra utgivare, Marie Johansson Flyckt har under sina år som journalist förmodligen fått utstå mer hat än de flesta – inte minst att vara kvinna verkar vara något som triggar till ytterligare aggressivitet. Marie tillhör den mer luttrade skaran som stått pall och varje dag fortsatt att informera och engagera läsarna. En riktig nyhetsredaktion har bara en enda enkel agenda: att ge läsarna de bästa nyheterna. Det vill säga: nyheten ska vara viktig, beröra många och vara aktuell just nu. Det må vara inom en bransch eller en nisch, eller som i Hall Medias fall: en geografiskt avgränsad lokal journalistik. Men inga andra intressen än nyhetsvärderingen ska bestämma innehållet du som läsare hittar på sajterna och i tidningen. Det ska du alltid kunna lita på - och därför är onsdagens dom så viktig.