Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här testas pant på snusdosor – för miljöns skull

De flesta snusdosor hamnar i den vanliga papperskorgen. I Oslo vill man nu kunna återvinna plasten från dosorna och testar därför att införa pant, skriver Aftonbladet.

Runt en miljon människor i Sverige snusar och de flesta slänger sina tomma snusdosor i den vanliga papperskorgen.

Eftersom dosorna är gjorda av plast vore det gynnsamt för miljön att ta tillvara på dem istället för att de bränns. Därför testar nu Norge att betala snusarna två norska kronor per pantad dosa, skriver Aftonbladet, som hänvisar till norska NRK.

Det är på centralstationen i Oslo som man testar pant på snusdosor. En pantad snusdosa ger dig en norsk krona, eller två om du registrerar din mejladress. Man kan också välja att skänka pantpengarna till arbetet att röja undan plats i Norge och andra länder.

– Jag tycker att det är bra att de som säljer varor av plast skapar ett värde för plasten som du annars kastar. Jag hoppas att vi får se fler smarta lösningar på hur vi ska hantera de plastprodukter som vi producerar, säger Anja Stokkan på miljöförvaltningen i Oslo, till NRK.

Det är det svenska företaget Swedish Match som betalar ut pantpengarna i Oslo. Alla snusdosor tas emot, oavsett märke, och priset för företagets egna dosor kommer inte att öka till följd av det nya projektet.