Så stort intresse som vi har på Dalvik nu är galet och jättekul. Intresset är stort egentligen för allting vi gör i Jönköping, säger Maria Kjellgren, säljare på Riksbyggen.

Projektet med ett nytt höghus vid Prostkvarnsdammen på Dalvik har pågått i flera år. För att huset, som ska bli tio våningar högt, skulle kunna byggas godkände kommunfullmäktige en ny detaljplan för området. Något som sedan överklagades av Jönköpings Bygginvest som äger lägenheter i intilliggande fastigheter. Först hösten 2016 fick höghusplanerna grönt ljus.

Vi öppnade intresseanmälan redan 2012 men sedan har det dragit ut på tiden. Men när det blev klart förra året att allt har gått igenom kunde vi köra i gång igen. Då skickade vi ut meddelande till alla som stod i kön. Det fanns en del som stod kvar sedan 2012 och som valde att stå kvar, trots att det hade tagit tid, säger Maria Kjellgren.

Just nu är det 1 500 i kö för de 54 lägenheterna.

Maria Kjellgren jämför med ett av Riksbyggens andra stora projekt i Jönköping – Munksjöstaden. Jämfört med dessa centralt belägna bostäder är antalet intresseanmälningar hittills något lägre för Dalvik, men ändå överväldigande, tycker hon.

Det var fler intressenter för Munksjöstaden vid säljstart, men vi kanske har fler intresserade på Dalvik också om några månader.

I höghuset, som kallas bostadsrättsföreningen Prostkvarnen, kommer det att finnas ettor, tvåor, treor och fyror på alla våningsplan. Alla lägenheter ska ha balkong, där alla utom ettorna ligger i hörn och har utsikt åt två vädersträck. Maria Kjellgren avslöjar dessutom att det finns planer på att anlägga en takterrass längst upp på huset.

Vi hoppas vi får till det, men vi vet ännu inte om det går i hamn.

Ännu är inga priser klara för lägenheterna. Förhoppningen är att de ska bli satta under hösten så att försäljningen kan starta.

Riksbyggen jobbar nu för att sätta priser och ta fram slutgiltiga planritningar så att man kan få en bra bild av vad det är man köper.

Byggstart är planerad till årsskiftet, och inflyttning till hösten 2019. För att kunna påbörja bygget måste dock en viss andel av lägenheterna vara sålda först.

Men vi är inte så oroliga, jag tror inte att det blir några problem att sälja dem, säger Maria Kjellgren.