Det är Post- och telestyrelsen som har kommit med ny statistik som i sin tur presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen.

Enligt föreningen fick under fjolåret 64 procent av hushållen i Aneby tillgång till bredband via fiber. Jämfört med 2016 var det en ökning med 30 procentenheter.

Det placerar kommunen på plats 131 i årets bredbandsranking. Det innebär en rejäl klättring, eftersom placeringen var 246 föregående år.

Aneby tillhör faktiskt de kommuner i landet som klättrat allra mest. Bara sex kommuner är bättre.

Med en anslutningsgrad på 64 procent ligger Aneby dock under riksgenomsnittet.

– Utbyggnadstakten av fiber är stabil i Sverige som helhet, men fortfarande saknar cirka 36 av invånarna i Aneby tillgång till snabbt bredband. De riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen i ett pressmeddelande.

Pär Ljunggren, chef på Ip Only, är glad och stolt.

Glada och stolta

Ip Only äger numera stadsnätet i Aneby.

– Vi är både stolta och glada över att kunna bidra till att Aneby är en av årets snabbklättrare, säger Pär Ljunggren, chef för region Öst på Ip Only i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi är dock inte nöjda förrän alla får tillgång till ett snabbt och stabilt stadsnät.

Sundbyberg är den kommun där invånarna har högst tillgång till bredband. Där är 97 procent av hushållen anslutna.

Regeringens bredbandsmål är att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige år 2020 ska ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund.

Till sist några ord om Svenska Stadsnätsföreningen. Det är en branschorganisation som representerar stadsnät i 180 kommuner och 130 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet.

Läs mer: Fibernätet breder ut sig

Läs mer: Nu är hon i mål

Läs mer: Sista etappen i gång