Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns de högsta och lägsta hyrorna – se hela listan

Hyrorna ligger i genomsnitt lägre i Jönköpings län jämfört med riket. Dyrast i länet är det i Habo kommun medan de lägsta hyrorna finns i Aneby kommun. Det visar statistik som tidningen Hem och Hyra har sammanställt.

Statistiska centralbyrån samlar årligen in uppgifter från kommunala och privata hyresvärdar om cirka 15 500 hyresrätter. Uppgifterna för 2018, som sammanställts av Hem och Hyra, visar att hyrorna i riket som helhet har höjts med cirka 1,1 procent jämfört med 2017.

Statistiken visar att hyran för en genomsnittlig lägenhet på 70 kvadratmeter ligger på 6 440 kronor i landet. I Jönköpings län ligger genomsnittshyran för en liknande lägenhet på 5 444 kronor för 2018, alltså ungefär tusen kronor lägre än riksgenomsnittet.

I Jönköpings län är hyrorna i snitt högst i Habo kommun. Där ligger medianhyran för en lägenhet på 70 kvadratmeter på 5 880 kronor. Medianhyrorna i de två största kommunerna i länet, Jönköping och Värnamo, ligger på 5 740 kronor.

Lägst medianhyra i Jönköpings län återfinns i Aneby kommun under 2018. Där får en hyresgäst i genomsnitt lägga 4 970 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter. I Eksjö kommun respektive Mullsjö kommun ligger hyran något högre med 5 180 kronor.

I sammanställningen framkommer att det skiljer mycket i hyreskostnader i landet. Hyresgäster på Kungsholmen och Östermalm i Stockholm har exempelvis mer än dubbelt så hög hyra som de som bor i Fagersta eller Bjurholm.

I uträkningen av den genomsnittliga månadshyran finns även de senaste årens nyproduktion med. 2017 hade en nybyggd lägenhet på 70 kvadratmeter en hyra på 10 160 kronor i genomsnitt i Sverige.

Det visar sig att hyrorna för nybyggda lägenheter stiger betydligt snabbare än i det äldre bostadsbeståndet. Enligt Hem och Hyra steg nyproduktionshyrorna mellan 2014 och 2017 med nästan tio procent.