I den första etappen, platsen kan byggas ut med åren, blir det 135 muslimska gravplatser som beräknas räcka i 15 år. Det handlar om att uppfylla Begravningslagen som säger att alla trosamfund ska få plats på en svensk kyrkogård.

En allt större del av Nässjös befolkning är ju i dag muslimsk. Responsen för det här har varit positiv och finns det mothugg rör det sig om fördomar. Vi måste visa respekt för våra medmänniskor och deras tro, säger kyrkogårdschefen Kenneth Claesson.

Marken i vilken gravkvarteret kommer att anläggas är, efter att där tidigare varit en svacka, nu dränerad och arbetet beräknas vara klart i november. Då ska även de första begravningarna kunna genomföras.

Det som skiljer muslimska begravningar mot de vi är vana vid i Sverige är gravsättningen.

En del muslimer använder inte kista, vissa är insvepta i vitt tyg och alla ligger på kroppens högra sida med huvudet vänt mot Mecka. Gravplatsen välsignas och på så sätt blir den evig, säger Kenneth Claesson.

Att Abdi Fatax, ordförande i Nässjös somaliska moské, är nöjd över att muslimska gravplatser blir verklighet i Nässjö gick inte att ta miste på. Tidigare fick anhöriga till de döda söka sig till Eksjö eller Jönköping.

Vi är väldigt glada och tacksamma och känner att lagen även tillämpar oss muslimer. Nu känner vi oss mer delaktiga i det svenska samhället.

Vill muslimer som du har pratat med begravas i Sverige eller i sitt hemland?

Många varken vill eller ser möjligheten att begravas i hemlandet. De frågar oss om framtiden och möjligheten att begravas här och nu är det möjligt för dem, säger Abdi Fatax.