Traditionen att bjuda in till gemensamt firande på julafton i församlingshemmet i Aneby kyrka fortsätter även i år. Diakon Christina Antonsson är en av dem som är i tjänst då, tillsammans med ett stort antal frivilliga.

– Det är över 20 personer som ställer upp och jobbar i köket då. Ett gäng kommer dagen innan julafton och dukar, säger hon och fortsätter:

– Att få folk att hjälpa till är inte svårt. De tycker att det är både roligt och viktigt.

Från Gransnäs

Maten kommer från Gransnäs och har tillagats av kocken Ulf Lundberg.

Gemenskapsjul firas under några timmar på julaftons eftermiddag. Förutom mat bjuds det på fika samt sång och musik. Tomten kommer på besök och delar ut julklappar till alla barn. Det hela avslutas med julbön.

Enligt Christina Antonsson tror många att arrangemanget enbart är till för dem som är ensamma på julafton, men så är det inte.

– Alla som vill fira jul tillsammans med andra är välkomna. Både ensamma, par och familjer brukar komma. Det är både svenskar och människor som ursprungligen är från andra länder, det är en härlig blandning

Det varierar

Antalet gäster varierar, som mest har det varit 180 personer.

– Förra året kom cirka 150.

Det är Aneby kristna råd som bekostar firandet. Kenneth Råsberg, årets Famestipendiat i Aneby, har valt att låta prissumman på 3 000 kronor gå till gemenskapsjul.

– Ett välkommet bidrag, det är vi tacksamma över, säger Christina Antonsson.

Ett bidrag kommer också från föreläsningen med Tomas Sjödin i Aneby tidigare i höstas. Då var det fritt inträde, men den som ville kunde skänka en peng till gemenskapsjul.

LÄS MER: Populärt julfirande