Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han är Anebys nye beredskapssamordnare

Det är han som är ansvarig för att allt fungerar i en framtida krissituation, om eller när det värsta tänkbara skulle hända. Fredrik Persson är ny beredskapssamordnare i Aneby. – Jag ville ge något tillbaka till civilsamhället, säger han.

Det är sjätte veckan på nya jobbet som beredskaps- och säkerhetssamordnare i Aneby kommun.

– Det är fullt ös, mycket att göra. Men jag har blivit mycket väl emottagen här i Aneby, säger Fredrik Persson.

Han utgår från Räddningstjänstens lokaler och som tidigare deltidsbrandman i Eksjö känner han sig hemma.

– Jag vill vara där saker och ting händer, det är en förutsättning för mitt jobb.

Fredrik Persson har under flera år arbetat inom försvarsmakten, som officer och militärpolis. Han valde att ta tjänstledigt för att få en ny utmaning.

– Jag ville ge något tillbaka till civilsamhället. Jag ville bidra med någonting, även för tredje man, säger han.

Kunskap vid kris

Beredskap kan innebära många olika saker. Det kan handla om allt från krig eller en terrorattack till en skogsbrand eller en tågolycka med ett utsläpp av giftigt ämne.

Fredrik Persson arbetar med riskanalys och att samordna insatserna i en eventuell krissituation.

Han arbetar också mycket med information, bland annat genom krisberedskapsveckan som anordnas varje år. Inom kort ska han utbilda Anebys kommunpolitiker i beredskap så att de alla ha rätt kunskap för att kunna leda kommunen i en krissituation.

Fler övningar

Fredrik Persson har sett en förändring i synen på beredskap. Fokus har flyttats från styrdokument till praktiska övningar.

– Det har ibland blivit en pappersprodukt. Det gäller att ta nästa steg, att samla och öva med frivilliga resursgrupper. Vi vill se hur planerna på pappret fungerar i praktiken, säger han.

Det är på många sätt en osäker värld, men det finns ett fungerande system i kommunen med gott samarbete mellan myndigheter och organisationer, menar Fredrik Persson.

– Beredskapen i Aneby är god, som Per Albin Hansson sa.

För en beredskapssamordnare behöver dock riskanalysen uppdateras hela tiden.

– I mitt jobb blir man aldrig klar. Det är ett ständigt pågående arbete, säger Fredrik Persson.