Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekland borde haft en egen valuta

Svar till Bo Wrenninge, i tidningen den 19 maj.

Grekland hade problem med sin ekonomi redan när landet gick med i EMU. EU visste om detta och struntade i det. Trots att Grekland inte kvalificerade sig enligt EU:s kriterier för EMU fick landet gå med. Viljan för EU att skapa en ekonomisk stormakt vägde över. Detta lände till kritik mot EU under den kris som påtvingades Grekland.

För Grekland är det tveklöst så att en egen valuta som kunde samvariera med andra valutor hade varit att föredra. Skötte inte Grekland sin ekonomi, så skulle alltså drachman ha sjunkit i värde och en återhämtning kunnat påbörjas. Med EMU går inte det. Euron är en tvångströja för små länder. Det är Tyskland som dikterar villkoren.

Oavsett detta tycker jag fortfarande att det är anmärkningsvärt att en företrädare för arbetarrörelsens största parti – socialdemokraterna – inte stöttade arbetande folket i Grekland utan slöt upp bakom bankerna, EU och IMF (internationella valutafonden).

Uno Kenstam, medlem i Folkrörelsen Nej till EU, Nässjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel