Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda råd för minskade kostnader

Sociala avdelningen i Aneby har det tufft, både arbetsmässigt och ekonomiskt. Nu har man fått goda råd, från det så kallade Växjölöftet.

Liksom i så många andra kommuner är ekonomin ansträngd för Aneby. Det gäller inte minst sociala avdelningen, som brottas med ett stort underskott.

Även om det alltså ser ungefär likadant ut på många platser i landet finns det undantag. Dit hör Växjö. Av kommuner i jämförbar storlek är man den som har lyckats bäst i Sverige med att reducera kostnaderna för försörjningsstöd.

– På några år har vi minskat utbetalningarna av socialbidrag med 35 procent, säger Oliver Rosengren.

Han är moderat kommunalråd samt ordförande för nämnden för arbete och välfärd i Växjö. Det är en nämnd som har ansvar för arbetsmarknad, socialtjänst och vuxenutbildning.

Besökte Aneby

På måndagen besökte Oliver Rosengren Aneby, för att inför både politiker och tjänstemän, även från Eksjö och Vetlanda, dela med sig av sina erfarenheter.

– Den nationella prognosen visar att kostnader för försörjningsstöd kommer att öka radikalt framöver. Men för att klara att finansiera välfärden måste vi hålla nere de utgifterna.

Det så kallade Växjölöftet är den kommunens modell att arbeta med jobb och utanförskap, med målet att få fler i arbete och färre med bidrag.

För åhörarna i Aneby berättade han om de tre områden som Växjö kommun har fokuserat på. Ett är arbetslinje för alla.

– För att få bidrag kräver vi heltidsaktivitet som motprestation, till exempel praktik eller språkträning. Sysselsättning på heltid har även ett egenvärde för individen.

Arbetsmarknad för alla är ytterligare ett område.

– Det handlar om hur man möter arbetsgivaren, att det bara finns en väg in och bara krävs kontakt med en person.

Det tredje området har rubriken arbetskraft för alla och handlar om hur Växjö kommun jobbar med individanpassade insatser i aktiviteterna.

Stor förändring

Oliver Rosengren berättar om stor förändring som genomförts inom vuxenutbildningen.

– Där har vi infört ett system där utbildningsanordnarnas ersättning baseras på elevernas resultat.

Under hans besök i Aneby blev det bland annat även en diskussion om integration. Där betonar Oliver Rosengren hur viktigt det är med det som han kallar Sverigeintroduktion.

– Det måste fungera på så sätt att de nyanlända vet vad de ska göra och vad som förväntas av dem, säger han.