Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebeskedet: Nu blir det enklare att bygga altan

Vill du bygga en egen altan? Nu blir det enklare eftersom bygglovet slopas, uppger bostadsminister Per Bolund (MP). Andra liknande byggreformer av ministrar har resulterat i begrepp som attefallshus och friggebod. Per Bolund säger till Aftonbladet att han inte skulle ha något emot om "Bolund-altanen" nu skulle bli ett etablerat begrepp.

Regeringen vill att det ska bli enklare att bygga en altan till sin egen bostad. Bostadsminister Per Bolund (MP) säger att de fyra partierna som ingått det så kallade Januariavtalet är överens i frågan.

– Vi vill inte sätta käppar i hjulen för villaägare som vill bygga en egen altan. Vi vill göra det enkelt och minska krånglet. Nu slipper man ansöka om bygglov och man behöver inte uppfylla alla detaljplaners bestämmelser, säger bostadsminister Per Bolund (MP) till Aftonbladet.

I dag krävs det oftast bygglov för altaner eftersom de ofta räknas som en ny- eller tillbyggnad på bostaden. De nya reglerna träder i kraft 1 juli.

– Lagom till semestern ger vi människor möjligheten att enklare bygga uteplats till sitt boende och ta en kaffe i solen, säger Per Bolund (MP).

Genom åren har politiska reformer som förenklat hemmabyggen resulterat i begrepp som friggebod från år 1979 efter dåvarande bostadsminister Birgit Friggebo (FP) och attefallshus efter dåvarande bostadsminister Stefan Attefall (KD) 2014. Om nuvarande bostadsministerns genomdrivna reformer resulterar i begrepp som Bolund-altaner återstår alltså att se.

Aftonbladet: Det är kanske inte så slagkraftigt?

– Jag tror det är långtgående att tro att jag ska byta namn för att det skulle passa bättre till altanerna, säger Bolund med ett skratt.