Det är Eslam Al Hamdan som står bakom föreställningen The other way. Den är en uppföljning på föreställningen Refugee story som han gjorde för ett år sedan.

Under föreställningen i Idrottshuset i Tranås satt det förväntansfulla människor för att se vad föreställningen skulle handla om. Bilder, musik och videoklipp visades på väggen under tiden som föreställningen pågick. Det handlade bland annat personer som har drabbats av kriget.

Eslam berättade att föreställningen handlar om att människorna på olika sätt tvingats fly från sina länder på grund av kriget. Flykten ser ut på olika sätt, genom öknen och via vattnet.

Föreställningen inleddes med ett bröllop. Ghaith Saleh sitter på en annan persons axlar, publiken applåderar och hans brud ansluter.

Sällskapet dansar i en ring och bjuder in brudparet. Det är mycket glädje i sammanhanget. Men plötsligt avbryts allting när en det smäller och brudparet faller skadade mot marken.

Räddningspersonal kommer och undersöker dem. Bruden klarade sig inte utan täcks över med ett vitt lakan och bärs iväg på en bår. Maken blir förkrossad, liksom de andra överlevande som fanns med i det tidigare glada sällskapet.

Under föreställningens gång får vi följa de överlevandes resa genom öknen och via vattnet och deras möte med cyniska människosmugglare. En efter en blir skadade och klarar inte resan. I slutet håller de upp ett lakan med frågeställningen "Varför får alltid barnen betala priset i krig?