Ann-Sofi Nilsson fick beskedet på onsdagen.

Hon är inte överraskad.

– Man ska alltid överklaga, men det är väldigt sällsynt att man får rätt i den här delen, förklarar Ann-Sofi.

Tidningen har i flera artiklar berättat om hur Tranås kommun drastiskt minskat och i flera fall helt

En av de som drabbats är 13-årige Alex, som har down syndrom.

Han har fram till nu haft 77,90 timmars assistans i veckan. Men efter en ny utredning av kommunen sänktes det till noll.

Efter överklagande från familjen har ärendet hamnat i Förvaltningsrätten, där ett slutgiltigt beslut ska komma inom några veckor.

Eftersom Alex assistenthjälp försvinner redan på söndag, innan Förvaltningsrättens hunnit avgöra ärendet, ville familjen att de 77,90 timmarna skulle fortsätta gälla fram till dess.

Men så blir det alltså inte.

Beskedet betyder att den assistent som varit flest timmar hos Alex är borta från måndag. Dessutom har han haft fem andra som jobbat på timmar.

– Så nu får vi fixa allt själva. Som tur är har Jesper (Ann-Sofis man) semester så att han kan ta hand om Alex. Det fungerar ju någorlunda nu på sommaren, men det blir betydligt svårare när skolan kör igång igen.

– Men det är ju bara det rent praktiska. Assistenten är ju också en kompis som hela tiden funnits vid Alex sida. Nu försvinner han.

För att Alex inte ska behöva tillbringa hela eftermiddagarna på Fritids, när skolan börjar om en dryg månad, har Ann-Sofi valt att gå ned i arbetstid till 80 procent.

– Det är absolut inget fel på Fritids, men Alex har så många eftermiddagsaktiviteter som vi inte vill att han ska missa. Därför går jag ned i tid.

Ann-Sofi och Jesper har även, för att lösa det akuta problemet, ansökt hos kommunen om ledsagning, kontaktperson och avlösarservice i hemmet.

– Den skickade vi in för någon månad sedan, men vi har fortfarande inte hört något, säger hon lite uppgivet.

Nu står alltså hoppet till Förvaltningsrättens kommande beslut. Men även om familjen skulle vinna där kan det dröja länge innan något händer.

Det beslutet ger nämligen inte besked om antal timmar Alex i så fall skulle få.

– Ärendet går tillbaka till kommunen med uppmaningen "gör om, gör rätt". I så fall får vi säkert vänta på en ny utredning. Som kan ta lång tid, för hittills har ju inte kommunen gjort sig känd för sin snabbhet.