Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget som ska göra Aneby till en förebild

Aneby föreslås bli en kommun som visar vägen i klimatomställningen. Kommunens svar på det är att hänsyn ska tas till önskemålet i budgetarbetet.

I det medborgarförslag som lämnats till kommunfullmäktige framförs önskemål om att Aneby kommun bör bli en del av lösningen i kampen mot klimathotet. Detta genom att visa vägen i klimatomställningen.

I nivå med Parismål

Förslaget är att kommunen antar en koldioxidbudget och klimatstrategi, vars syfte är att kommunen ska minska de klimatpåverkande utsläppen i nivå med Parisavtalets mål.

Enligt förslaget bör det även satsas på i information och folkbildning, för att nå alla invånare och elever i kommunen.

I det svar som allmänna utskottet föreslår att kommunfullmäktige så småningom ska klubba konstateras att intentionerna i medborgarförslaget är mycket goda och att en del av de satsningar om önskas redan är i gång. Som exempel nämns kommunens medverkan i Glokala Sverige, där syftet är att stötta arbetet med Agenda 2030, för en mer hållbar och rättvis värld.

Med i arbete

Det nämns även att en energi- och klimatstrategi ingår i kommunens översiktsplan och att hänsyn ska tas till medborgarförslaget i arbetet med med en ny plan.

Till sist konstateras att förslaget i sin helhet är omfattande och resurskrävande och lär kräva både prioriteringar och ställningstaganden inom många olika områden, men att det ska finnas med i kommande budgetarbete.

LÄS MER: De ska manifestera för klimatet

LÄS MER: Elliot i kamp för klimatet