Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud epa-traktorer – fel låta barn köra bil på allmän väg

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Jag skriver med anledning av tidningens reportage nyligen om en olycka vid körning med en så kallad epa-traktor – med en bemannad kundvagn på släp! Epa-traktorn lär ha blivit tillåten, när myndigheterna för länge sedan gav fattiga bönder tillåtelse att bygga om någon uttjänt personbil till dragredskap, att användas i jordbruket. Bestämmelsen har sedan missbrukats, så att barn idag får köra omkring med bil på allmän väg!

När de kör på livligt trafikerade vägar och håller tillåten hastighet (vilket händer) ger de naturligtvis upphov till många påkörnings- och omkörningstillbud.

När de kör alldeles för fort (vilket är mycket vanligt) utgör de en stor olycksrisk, både för sig själva och övriga trafikanter.

För att köra bil på allmän väg ska man vara minst 18 år gammal – och ha körkort!

Borde inte ett förbud vara mer än väl motiverat, om myndigheterna menar allvar med sin nollvision avseende trafikolyckor?

Är det av flathet från myndigheternas sida, eller av politikernas rädsla för att ”stöta sig” med någon väljargrupp, som detta farande med så kallad epa-traktor på allmän väg, fortfarande är tillåtet?

LINDQVIST

LÄS MER: Svår krasch i Tranås – tonåringar flög ur kundvagn när de bogserades av A-traktor

LÄS MER: A-traktor körde 91 kilometer i timmen

LÄS MER: Polisens utredning: Grupptryck ledde fram till kundvagnsolyckan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel