– Jag är jättenöjd och det är givetvis extra roligt att det kom så mycket publik, säger arrangören Fredric Lagerqvist i Norra Smålands Flygklubb.

För 30 år sedan arrangerades Eksjö Flygdag första gången och senaste gången var för fem år sedan.

Då var det uppskattningsvis mellan 8 000 till 10 000 besökare.

– Det är skitsvårt att säga hur många besökare det är i dag, det är jättemånga. Det känns som att det är lite mer än för fem år sedan och allting har fungerat jättebra under dagen, säger Fredric Lagerqvist.

Det var en mäktig syn att se alla gamla klassiska veteranflygplan. Flygvapenchefen Mats Helgesson var invigningstalare och efter en stridsuppvisning av Försvarsmakten brakade showen igång på allvar.

– Det är en liten och entusiastisk klubb i Eksjö som gör det här jättebra och det är kul att vara här. För oss inom Försvarsmakten är det jätteviktigt att delta i sådana här arrangemang. Vi behöver rekrytera fler ungdomar med nystartad värnplikt, det är viktigt att visa vad vi gör, förklarar Mats Helgesson.

Anders Josefsson från Eksjö var på plats med sin fru Gunilla samt barn och barnbarn. De hade dukat upp med fika och bänkat sig i campingstolar.

– Det här är en perfekt underhållning för hela familjen. Det är roligt att se barnbarnens reaktion, de tycker det är spännande med alla flygplan.

Vad är det bästa hittills under dagen?

– Det var häftigt att se uppvisningen med Hercules och det är klart att vi även ser fram emot att se Jas Gripen.

Anders berättar att han även var på plats på Eksjö Flygdag förra gången 2012.

– Jag tycker att det är lite mer publik och fler aktiviteter runt omkring i år. Det blir bara bättre och bättre, berömde Anders Josefsson

En av dagens höjdpunkter var utan tvekan Scandinavian Airshow med uppvisningspiloten Jacob Holländer som bjöd på en fart- och rökfylld show med sin Thor-flygmaskin.

Det var även många som inväntade uppvisningen av legendariska planet Spitfire med piloten Per Cederqvist, en flyplanstyp som det brittiska jaktflyget var utrustad med under slaget om Storbritannien 1940.