Organistaionen IQ har genomfört en undersökning där man frågat 512 ungdomar mellan 14-17 år om de tror att det är vanligt att ungdomar dricker alkohol i samband med Valborg. Drygt tre av fyra svarade ja på frågan.

– I samband med Valborg är det många unga som kommer i kontakt med alkohol och det måste man som förälder vara förberedd på. Att prata om alkohol, inte köpa ut och hjälpa sina barn med anledningar att säga nej till alkohol är jätteviktigt och något som de allra flesta tonåringar tycker är bra, säger Karin Hagman, vd på IQ.

På frågan om vilka anledningar det finns till att folk under 18 år dricker alkohol svarar de flesta ungdomar "För att det är spännande", följt av ”För att inte känna sig utanför” och ”För att det gör fester roligare”. Nio av tio säger också att de tycker det är bra att föräldrar hjälper till med anledningar att säga nej till alkohol.

Bland 3358 tillfrågade tonårsföräldrar tror 85 procent att ungdomar under 18 dricker i Valborgssammanhang och 28 procent är oroliga för att deras barn ska dricka alkohol.

– Att utgå ifrån att det bara är andra ungdomar och inte ens egna barn som dricker alkohol blir inte alltid rätt. Oavsett om ditt barn dricker eller inte dricker alkohol är det viktigt att prata om alkohol, säger Karin Hagman.

Även polisen märker av en ökad konsumtion av alkohol under Valborg. Polisen i Jönköping sätter in extra bemanning inför högtiden.

– Vi stärker upp med extra bevakning och är lika bemannade som under helgerna, säger Charlie Rendahl, gruppchef på polisen i Jönköping.

Rendahl säger att även polisen märker en ökad alkoholkonsumtion bland både unga och vuxna på Valborg.

– Det är en del unga som är berusade, men också en hel del vuxna. Jag tycker att stöket på Valborg har minskat varje år, nu är det mycket lugnare.