Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler Anebybor gjorde rotavdrag

Antalet Anebybor som utnyttjade möjligheten att göra rotavdrag ökade förra året. De gjorde avdrag på drygt 6,8 miljoner kronor.

Den som anlitar hantverkare för reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad får lov att göra skatteavdrag för arbetskostnaden.

Det är också möjligt att göra avdrag för hushållsnära tjänster. I det ingår även flytthjälp, reparation samt underhåll av vitvaror och it-utrustning. Rutavdrag är samlingsnamnet för dessa tjänster.

Det är den som utför arbetet som ansöker om avdrag för rot eller rut. De båda avdragen räknas ihop och kan som mest bli 50 000 kronor per person och år.

Enligt Skatteverkets statistik utnyttjade drygt en miljon svenskar rotavdraget 2019. Ungefär lika många gjorde rutavdrag. Totalt gjordes det avdrag på drygt 15,5 miljarder kronor.

I Aneby gjorde i fjol 845 kommuninvånare rotavdrag. Det är nästan 50 fler än 2018. Totalsumman för avdragen är drygt 6,8 miljoner kronor.

Antalet rutavdrag låg på ungefär samma nivå som 2018. 498 Anebybor utnyttjade den möjligheten, vilket kan jämföras med 501 året innan. Fjolårets rutavdrag landade på totalt knappt 2 miljoner kronor.