Projektet Attraktiv industri har fått medel från strukturfonden Småland och Öarna, ett ESF-projekt som investerar i regional tillväxt.

– Det känns väldigt bra att visa att vi får något tillbaka, det här är pengar vi kan hämta hem igen. Det är otroligt förmånligt för företagen som inte betalar någonting, säger projektledaren Desirée Källqvist.

Med fem miljoner kronor ska projektet Attraktiv industri utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

– Företagen behöver skapa flexibilitet genom att säkerställa att kompetensen finns, säger Desirée Källqvist.

Projektet riktar sig till små och medelstora företag i fyra kommuner på Höglandet. Förutom Eksjö deltar även Sävsjö, Aneby och Vetlanda.

- Alla kommuner har samma möjligheter att påverka, säger näringslivschef Marie Brask som har tagit initiativ till projektet.

Kurs efter behov

Från och med denna vecka arbetar Desirée Källqvist som projektledare. Hennes första uppgift blir att göra en analys av företagens behov. Till sista april ska kartläggningen vara färdig och sedan ska en styrgrupp sy ihop utbildningar efter företagens önskemål.

– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda företagen detta, säger hon.

Många företag har haft svårt att rekrytera spetskompetens för nyckelposter, men en möjlighet är att vidareutbilda den egna personalen.

- Det kan handla om att lyfta egna medarbetare, att fylla på underifrån, säger Desirée Källqvist.

Tjejer och teknik

Ett tjugotal företag har redan anmält att de vill medverka i projektet. Många industrier skulle vilja bredda sin kompetens genom att locka fler kvinnliga anställda.

- Det finns redan ett stort intresse för att lyfta fram unga tjejer som förebilder. Vi behöver synliggöra möjligheterna som finns inom teknik, säger Marie Brask.

Utbildningarna ska börja i maj nästa år och projektet fortsätter till juni 2021. Företag från alla branscher och från hela regionen kommer att medverka.

– Det är viktigt att det finns en geografisk spridning. Samtidigt är vi inte fyra kommuner utan en region. Vi måste kunna se över kommungränserna, öppna upp oss som region och tänka större, säger Marie Brask.