Skattepengar ska läggas på barn, äldre och en fungerande kommun. I ett halvårs tid har det gått att läsa om budgetunderskott, skolor hotas med nedläggning och personal får lämna sina jobb.

Då satsar Tranås kommun på ett 100-årsfirande som jag kan tycka är helt ok, tills man en dag öppnar sin brevlåda och hittar kommunvision 2040.

En vision om goda kommunikationer som suddar ut gränser mellan stad, landsbygd och omvärld. Detta samtidigt som de vill lägga ner en landsbygdsskola. Men visionen kanske ändå är att alla ska bo inne i Tranås stad och landsbygden ska försvinna?

Men så är inte fallet om man läser vidare i kommunvisionen. 2040. Våra hållbara lantbruk får avsättning för sina produkter i skolor och omsorgsboende. Frågan är ju var ska dessa lantbrukare bo och värka?

Inne i Tranås finns det inte plats att etablera fungerande lantbruk, och ute på landsbygden vill inte politikerna att det ska bo barnfamiljer som driver lantbruk. Barnfamiljer ska bo i stan där alla skolor är samlade på en och samma plats.

Den levande landsbygden år 2040 kommer troligtvis vara en lantbrukare i 65–80-årsåldern som köpte sin gård i mitten av 2000-talet. De blev kvar på landsbygden då kommunen på 2020-talet gjorde nerdragningar i skolor och näringsverksamhet på landsbygden.

Lyckligtvis är vi 70–80-talister duktiga på det digitala och mobila samhället, så vi kanske förstår oss på hur kommunens webbkamera i vårt hus fungerar, eftersom hemtjänsten inte har tid att åka ut på landsbygden så får vi klara oss själva.

Med denna insändare vill jag få sagt.

Ska vi i kommunen lyckas med vision 2040 så måste vi börja idag. Oavsett var i kommunen du bor, Adelöv, Linderås, Sommen eller Tranås, så betalar man skatt och dessa medel måste fördelas så att hela samhället överlever.

Tycker det är absurdum att skicka ut en påkostad kommunvision när kommunen har ett underskott i mångmiljonklassen.

Tyvärr får både miljö och budget stryka på foten när det är en vision man talar om. En vision om hur man ska få ett fungerande samhälle där alla trivs och vill bo.

Hoppas att många kommuninvånare börjar fundera på vad politiker i Tranås gör med våra skattemedel och börjar ifrågasätta dem.

Skattepengar ska läggas på barn, äldre och en fungerande kommun. Inte en kommunvision i flerfärgstryck.

LIMPAN