Det blev ett ljudboksförlag som fastnade för Maria Markenroth Nordströms manus till "Sekten". I ett nytt avsnitt av Litteraturpodden berättar hon om hur det är att skriva direkt för ljud, men också om de fördomar som fantastik-genren möter.

– Många tror att fantasy antingen är barnsligt eller väldigt komplicerat. Om man tror att all fantasy har detaljerade beskrivningar av hur olika världar är uppbyggda, då förstår jag att man backar, säger hon.

"Sekten" marknadsförs istället som en "spänningsroman med magiska inslag". Själv beskriver Maria Markenroth Nordenström det som "diskbänksfantasy", eftersom karaktärerna är vanliga människor som lever helt vanliga liv, åtminstone i början av boken.

– Jag utgår från verkligheten och vår nutid, när jag skriver. Det räcker att skruva lite på det som redan finns, till exempel mäktiga personer i världen och hur de beter sig.

"Sekten" handlar om ett hemligt sällskap, vars medlemmar kan påverka verkligheten och andra människors tankar. När huvudkaraktären Sannas vän och barn dras i gruppen tvingas hon utveckla sina magiska krafter.

Hör hela samtalet i Litteraturpodden:

Lyssna på litteraturpodden direkt i spelaren eller via Soundcloud. Du hittar den också i din vanliga poddapp genom att söka på Smålands litteraturpodd. Följ gärna litteraturpodden på Instagram.

Maria Markenroth Nordström är uppväxt i Bankeryd och bor i Jönköping. Hon arbetar som kommunikatör på Jordbruksverket. "Sekten" är hennes debutroman.

Foto Janne Wrangberth

Relaterat till artikeln