Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fängelse för sexbrott mot barn via hästspel

En tidigare sexbrottsdömd 38-åring från Stockholm döms på nytt till fängelse för att ha utnyttjat barn via nätet. Fyra års fängelse blir straffet för brotten som begicks via det populära hästspelet Star stable.

Mannen döms för bland annat för 26 försök till våldtäkt mot barn, 17 försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn, 94 fall av sexuellt ofredande samt tre fullbordade sexuella övergrepp mot barn. Samtliga brott har skett via nätet.

Åtalet omfattade brott mot 84 barn och åklagaren är nöjd med att tingsrätten slår fast att det är 38-åringen som är skyldig.

– Det är rätt bedömning att tingsrätten kommer fram till att det är han som är gärningsman, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

Yrkade högre straff

Bevisningen har bland annat bestått av IP-spårningar samt analyser av it-utrustning hos både honom och hans offer.

Åklagaren hade yrkat på ett högre straff – 6,5 års fängelse.

– Jag måste läsa igenom domen noggrant för att se om det är något jag måste klaga på, säger hon.

38-åringen fick kontakt med en majoritet av barnen, framför allt unga flickor, via hästspelet Star stable och fortsatte därefter att ta kontakt på andra forum. Han misstänks ha haft en rad olika spelarprofiler som han använt sig av. De utsatta är mellan 7 och 14 år och från hela Sverige.

– Allmänt sett är det främst samtal eller chattar om barnets kropp. De har fått instruktioner att göra saker med sina kläder och sin kropp, i vissa fall med sina syskon och i vissa fall med sina husdjur, säger Marina Chirakova.

Brotten begicks mellan mitten av 2017 och början av 2018.

Var på fri fot

Stockholms tingsrätt har i sin bedömning av straffvärdet tagit hänsyn till att brotten riktats mot ett stort antal barn och att brottsligheten har utövats systematiskt – men också att den tilltalade återfallit i brott.

38-åringen är tidigare dömd för ett stort antal sexbrott mot barn. I den senaste domen från 2017 blev straffet två år och fyra månaders fängelse för övergrepp mot 25 barn. I väntan på att avtjäna straffet släpptes han dock ur häktet, och började alltså direkt begå nya brott.

– Situationen är självklart olycklig. Det är olyckligt att han varit på fri fot under tiden han begått de här brotten, säger Marina Chirakova.

Har nekat

Brotten uppdagades efter att flera föräldrar slagit larm. Efter att polisen kontaktade bolaget bakom spelet upptäcktes fler fall av misstänkta övergrepp. Sedan dess har Star stable uppgett att säkerheten kring spelet stärkts.

Mannen har nekat till alla anklagelser.

– Hans inställning är att det inte är han som haft de här chattkontakterna med målsägandena. Ur den aspekten är ju det här en besvikelse såklart, eftersom tingsrätten slagit fast att det är han som är gärningsman, säger mannens advokat Douglas Blidberg.

Han kan inte svara på om domen ska överklagas innan han pratat med sin klient.

Straffet som utdömdes 2017 anses 38-åringen ha avtjänat genom tiden då han suttit häktad.

Anja Haglund/TT