Postnord misstänkte i höstas att något inte stod rätt till när paket med elektronik för minst 2,5 miljoner försvann på väg under transporter till Göteborg. Sträckan mellan Vara och Alingsås på E20 tycktes vara extra utsatt.

— Jag misstänkte att de hade tagit sig in i lastbilen under färden, men det var inte så många andra som trodde på mig, har Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, tidigare sagt.

För att misstanken om stölder skulle bli bekräftade tog Postnord till ett speciellt grepp för att få fram sanningen. Postnords säkerhetsteam och polisen riggade då en fälla för pakettjuvarna.

Genom att sätta upp övervakningskameror i lastutrymmet på sina lastbilar som körde, kunde en spektakulär inbrottskupp avslöjas. Övervakningsfilmerna visade hur flera män körde upp bakom lastbilarna i 80 km/h för att sedan klättra ut via takluckan och bryta sig in.

Tack vare förberedelserna kunde flera män gripas på bar gärning i september.

På torsdagen kom domen mot de fyra personer som stått åtalade för de spektakulära ligastölderna på E20. Tre av männen döms till ett år och nio månader, medan den fjärde mannen får ett och ett halvt års fängelse, rapporterar TT.