Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremt stor brandfara i länet – nu avråds eldning i skog och mark

Brandfaran i skog och mark är extremt hög – vilket får räddningstjänsten att agera. Från och med i dag, fredag, avråds allmänheten att elda i naturen.
– Vi ser med viss oro på de kommande dagarnas torka, säger räddningschef Johan Nilsson.

Semesterfirarna och de sommarlovslediga barnen jublar. Men på landets räddningstjänster sprider sig oron över den värmebölja som parkerat över Sverige.

Räddningstjänsterna i Jönköpings län och Ydre kommun valde på fredagen att gå ut med en varning till allmänheten om att det varma och torra vädret medför en stor brandfara i skog och mark. Samtidigt avråder man från att elda i naturen.

– En skogsbrand nu kan bli omfattande och vi uppmanar alla att vara försiktiga och enbart grilla på säkra och iordningställda grillplatser samt undvika annan aktivitet där det finns risk att en eld sprider sig, säger Johan Nilsson, räddningschef i beredskap för Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

De närmaste dagarna kommer brandriskvärderna att vara fortsatt mycket höga i länet. Detta beror på en längre tids torka och relativt kraftig vind.

– Det översta marklagret och vegetationen har nu torkat ut, konstaterar Johan Nilsson.

Han fortsätter:

– Med tanke på att det kommer att fortsätta blåsa rejält så kan en gnista eller glöd blåsa långt. En eld som sprider gnistor kan snabbt övergå i en okontrollerad brand. Därför avråds eldning fram till dess att brandrisken bedöms som lägre.

I nuläget råder inget eldningsförbud. Med andra kan du fortsätta att elda och grilla utomhus på allmän plats. Men räddningstjänsten påvisar att ett sådant förbud kan komma att träda i kraft om värmeböljan kvarstår.