Drygt en månad återstår innan de cirka 80 barnen flyttar in i Tranås nya förskola på Vasagatan.

Redan på måndag börjar dock personalen att installera sig i Nötskrikans förskola, möbler och lekutrustning ska in i de olika avdelningarna.

Det är Tranåsbaserade företaget Wigénsgruppen AB som ligger bakom satsningen av förskolan som består av sju avdelningar.

Förskolan är även förberedd för ytterligare en avdelning gällande barnomsorg på obekväm arbetstid, kvällar och nätter, med ett kök och sovutrymmen för barn och personal.

Bild 1 av 23 Nu är det klart för inflyttning i den nya förskolan i Tranås. Linus Quist, fastighetschef i Wigénsgruppen, gör tummen upp.

Foto Jakob Hedberg

– Det är en jättesatsning för oss, en mycket stor investering i mångmiljonklass, säger Linus Quist, fastighetschef i Wigénsgruppen.

Det första spadtaget togs i maj 2018 och byggnationen har följt tidsplanen.

Det har skett en stor förvandling av platsen som tidigare var en skräpig industritomt.

– Det har blivit ett jättelyft för hela området och det såg inte så kul ut tidigare vid den här platsen med rivningskåkar som stod här. Det är skillnad att vara granne till en industritomt jämfört med en förskola, jag tror de flesta i området tycker det är bra och det höjer säkert värdet på husen, säger Linus Quist.

I förskolan finns ett eget fint tillagningskök med kyl- och frysrum, förråd och hiss upp till övervåningen för att kunna transportera matvagnar. Det finns även ett utomhuskök i området.

– Alla avdelningar har en speciell färgsättning och allt är ordentligt genomtänkt från början. Vi har inte varit med och planerat i detalj och vi har byggt efter färdiga handlingar. De som gjort ritningarna har verkligen tänkt till med många lekutrymmen för barnen, säger Linus.

Alla avdelningar har en verkstad där barnen kan leka, toaletter och tvättställ, ett kapprum och ett speciellt rum att torka blöta kläder.

Utomhus finns ett stort lekområde med gungor, en biltvätt, en rutschkana, ett skepp att leka i och en speciell uppbyggd kulle där barnen kan åka stjärtlapp eller pulka på vintern.

– Jag tror nog att barnen kommer att stortrivas här.