Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett varningens finger till alla föräldrar i Tranås

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

En besparingsvåg sveper fram i landets kommuner. I Tranås kommun kan vi konstatera att inför kommande årsbudget har resurserna till skolan minskat avsevärt.

Det handlar om uttalade sparkrav, men också om resurstillskott som inte täcker volymökningar, löpande kostnadsökningar eller befintliga underskott. Samtidigt ser vi dagligen behov av ökade resurser, hur pengar som inte räcker till går ut över lärare och elevers vardag.

Regeringen valde i höstbudgeten att inte höja statsbidragen till kommunerna ens i närheten av vad som behövs för att motsvara behoven i kommunerna. Men regeringens misslyckade kommunpolitik får inte lokalt bli en ursäkt att ta fram osthyveln och skära brett i budgeten. Politikerna i Tranås kommun kan prioritera. De kan välja att sätta skolan först.

Vi vill höja ett varningens finger till alla föräldrar som har barn i skolan eller förskolan här i Tranås kommun. Håll ögonen öppna, det är era barn som nedskärningarna i skolan drabbar allra mest. Det är era barn som blir av med extra resurser, det är era barn som blir utan vikarier och lärare som hela tiden får allt mer att göra men ingen tid att göra det på. Det säger sig självt, lärare och skolledare med dåliga förutsättningar kan inte heller ge barn och elever den undervisning och det stöd de har rätt till. Det är i slutändan era barn som kommer att få betala när kommunen skär ner på skola och utbildning.

Tranås kommun kom på plats sju av 290 kommuner i Lärarförbundets skolrankning för bästa skolkommun och vi tror att arbetsgivaren vill behålla den placeringen till kommande år eller bli än bättre, men då krävs det att man ger personal inom skola och barnomsorg rätt förutsättningar och också ser att stora besparingar kräver ökad arbetsbelastning och då måste man också ge skälig lön för detta hårda arbete.

Det går inte nog att understryka vikten av att satsa på bra utbildning. Det samhället investerar i utbildning ger på sikt mångdubbelt tillbaka genom jobb och konkurrenskraft. Och hur man än väljer att vrida på det så finns det alltid ett handlingsutrymme. En kommunledning kan alltid välja och beslutsfattarna hållas ansvarig för sina prioriteringar. Politikerna kan välja att satsa på skolan och låta andra kommunala ansvarsområden stå tillbaka. Skolbesparingar är inte ödesbestämda.

PETRA FÄLTSKOG

Ordförande, Lärarförbundets lokalavdelning i Tranås

LÄS MER: Tranås bästa skolkommun i länet - topp tio i landet: ”Jätteroligt”

LÄS MER: Ytterligare bakslag för kommunens ekonomi

LÄS MER: Barn- och utbildningsförvaltningen äskar om 15 miljoner extra: ”Organisationen kostar för mycket”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel