– Skulle varslet falla ut innebär det att cirka 160 av IF Metalls medlemmar i Vetlanda blir arbetslösa. Det är ett otroligt bekymmersamt läge, säger han.

– Ett varsel i den här storleksordningen var det längesen vi hade i Vetlanda kommun, om det ens har förekommit, fortsätter han.

Den lokala fackföreningen på Sapa fick information om varslet under tisdagen. Därefter fick även företagets anställda samma uppgifter.

– Det är andrahandsinformation jag har fått, genom den lokala fackklubben på Sapa. Men jag kan konstatera att det här är ett jättevarsel för Vetlandas del och det har givetvis varit mycket nedstämd stämning på Sapa efter att informationen om varslet gick ut till de anställda, säger Eriksson.

– Människor mår av förståeliga skäl väldigt, väldigt dåligt. I vissa familjer är det fler som kan bli berörda, tillägger han.

Från företagets sida anser man sig dock tvungen att dra i handbromsen och effektivisera verksamheten för att säkra företagets framtid.

De fackliga förhandlingarna mellan arbetsgivaren och facket kommer att inledas inom kort.

– Förhandlingarna måste inledas fort. Vi vet i dag inte hur många som verkligen kommer att få sluta eller vilka och många mår som sagt dåligt, säger Yngve Eriksson.

Från IF Metalls sida kommer man inom kort att ta kontakt med kommunen och näringslivet för att arbeta med arbetslöshetsfrågan tillsammans.

– Varslet är djupt olyckligt. Vi måste gå ihop och jobba på bred front, det kan bli många som blir arbetslös i Vetlanda framöver, säger Yngve Eriksson.

Yngve Eriksson har i övrigt inga detaljkunskaper om det lagda varslet på Sapa utan hänvisar i stället till fackliga representanter på företaget. Tidningen har förgäves sökt flera representanter i IF Metall-styrelsen på Sapa för en kommentar.