Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eskil Erlandsson åtalas för sexuella ofredanden

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) åtalas misstänkt för tre fall av sexuella ofredanden, rapporterar Expressen. – Han har inte med flit utsatt någon för något som ska kunna tolkas som sexuella ofredanden, säger Erlandssons advokat Johan Eriksson till TT.

I våras lämnade Eskil Erlandsson (C), som kommer från Ljungby kommun, riksdagen efter att ha anklagats för att ha tafsat på kvinnliga riksdagsledamöter i Moderaterna. En förundersökning inleddes sedan fyra kvinnliga moderata riksdagsledamöter uppgett att de utsatts för oönskad beröring av Erlandsson.

På måndagen 5 augusti kom beskedet att Eskil Erlandsson åtalas för tre fall av sexuellt ofredande, uppger åklagare för Expressen.

De tre fallen ska ha inträffat vid tre olika händelser, enligt Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, skriver TT. Fallen uppges ha ägt rum 2016, 2017 och 2018. Det fjärde fallet lades ner eftersom målsägande inte kunde identifieras, enligt åklagaren.

– Jag anser att jag kan bevisa att han har ofredat tre kvinnor vid tre olika tillfällen. Det är därför jag har lagt fram åtal i dag, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, till TT.

TT: Vad är det du menar att han har gjort sig skyldig till?

– Det är i stort sett samma sak vid alla tre tillfällen: han har suttit bredvid kvinnorna vid olika tillställningar och smekt dem på låren och benen.

Kastlund kan inte säga vilket straff hon kommer att yrka på.

– Det är väldigt mycket som spelar in. Men är det tre fall tycker jag kanske att det kommer över bötesnivå. Då kan det vara fråga om villkorlig dom och böter eller villkorlig dom och samhällstjänst, till exempel. Men det är svårt att säga i förväg.

TT: Vilken typ av bevisning stödjer du dig på?

– Det är främst de här tre kvinnorna själva, men sedan finns ganska mycket annan bevisning. Dels är det personer som har sett det här eller i alla fall delar av det, och dels är det personer som kvinnorna har berättat för alldeles efteråt och varit upprörda.

Eskil Erlandssons advokat Johan Eriksson har inte hunnit se åtalet, men han säger att Eskil Erlandsson förnekar brott.

– Han har inte med flit utsatt någon för något som ska kunna tolkas som sexuella ofredanden.

Johan Eriksson har ännu inte pratat med Erlandsson.

– Jag visste att en förundersökning var avslutad, men jag hade ingen aning om att åtal väckts, säger han.

När förundersökningen inleddes lämnade Eskil Erlandsson sina riksdagsuppdrag på uppmaning av sitt parti.

Eskil Erlandssons dåvarande advokat Björn Sandin sa till TT i samband med att förundersökningen inleddes att avgången inte innebär att han på något sätt medger det som kvinnorna påstår.

– Han förnekar bestämt de påstådda gärningarna, sa Björn Sandin till TT.

Chefsåklagare Lena Kastlund säger till Expressen att hon tror att rättegången inleds i höst, men att det är upp till Stockholms tingsrätt att sätta ett datum.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson skriver i en kommentar till TT att han inte vill kommentera ärendet.

”Vi varken kan eller vill föregripa rättsprocessen och kommer inte att kommentera det här vidare nu. Vi kan bara konstatera att de kvinnor som gjort polisanmälningar förtjänar att rättsväsendet gör sitt yttersta för deras skull.”

Eskil Erlandsson är skriven i Ljungby kommun. där han också inledde sin politiska karriär redan på 1970-talet.

Lars-Ove Johansson är kommunalråd och ordförande i Centerpartiet i Ljungby.

- Det här är trist och tragiskt för alla parter, men det är bra att den här historien nu reds ut på rättsligt vis, säger han.

- Jag har sagt det förut och jag säger det igen - om det här verkligen har inträffat, är det helt oacceptabelt.

Tidningen har sökt Eskil Erlandsson vid upprepade tillfällen.

(Hall Media/TT)