Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En jazzhöst av hög klass

Aneby Jazzklubb laddar för ännu en säsong. Ett brett och kvalitativt program utlovas.

Anders Bjuhr är ordförande för föreningen. När han och Fredrik Bodin, ledamot i styrelsen presenterar höstens konserter, gör de det med stolthet.

– Det är ett späckat program med ett brett spektrum och några av musikerna från den svenska jazzgräddan, säger de.

Bara tisdagar

Förra säsongen testade föreningen att genomföra några av konserterna på lördagar. Så blir det inte nu.

– Det blev ingen mätbar skillnad på publikantalet, så nu återgår vi till att köra enbart på tisdagskvällar.

Höstens första konsert äger rum den 24 september. Den följs av ytterligare fem, med den sista den 10 december.

Även om Bjuhr och Bodin tycker att samtliga programpunkter håller hög kvalitet, finns det det ett par som de gärna lyfter fram lite extra. En är konserten med Hannah Svensson och Jan Lundgren Kvartett. ”From Ella to Ellington” är rubriken.

– Jan Lundgren är ett av de absolut största nu levande namnen inom jazzmusiken, inte bara i Sverige utan även Europa.

Duon vill också gärna slå ett slag för premiärkonserten, med Isabella Lundgren och Peter Asplund med Claes Crona Trio. I programmet presenteras de som en stjärnspäckad grupp som framför gamla standardlåtar.

– Peter är verkligen en nestor i branschen och unga Isabella har en underbar röst.

Traditionell jazz

Varje termin brukar Anebyföreningen satsa på en konsert med traditionell jazz. Den här säsongen är det Second Line Jazzband som får stå för det inslaget. I likhet med de flesta andra medverkande har den konstellationen spelat i Aneby konserthus tidigare.

– Många har önskat att bandet ska komma tillbaka. Eftersom det blir höstens sista konsert i december har Second Line Jazzband lovat att köra lite jullåtar.

Anders Bjuhr och Fredrik Bodin nämner även Filip Ekestubbe Kvartett, som framför allt hämtar sin repertoar från ”The Great American Songbook”.

Dans och stepp

När The Hebbe sisters och Jan Adefelt Swingtrio ställer sig på scenen utlovas dans, stepp och äkta swingshow. Ann Blom Quintet är sångaren och pianisten som kommer i sällskap med Karl Olandersson.

– Han är en av Sveriges mest anlitade trumpetare.

– Vi tycker att vi kan erbjuda en välkomponerad höst med ett program som borde falla många i smaken, avslutar duon i Aneby Jazzklubb.

Läs mer: Grammisnominerad artist till Aneby

LÄS MER: Jazzklubbens existens hotad – tar time out