I oktober gav Arla besked om att tillverkningen av Boxholms ost skulle flyttas till Östersund, något som snabbt orsakade starka protester vars mantra blev ”Ost ska vändas, inte flyttas”.

I slutet av samma månad arrangerades en ostmarsch i Boxholm med anledning av beslutet och hundratals människor gick i demonstrationståget tillsammans till ostbutiken för att visa att Boxholms ost hör hemma just i Boxholm.

Nu tar Boxholms politiker upp kampen mot Arla och de vill inte att mejerikooperativet använder varubeteckningen Boxholms ost när tillverkningen flyttat, detta skriver Sveriges radio P4 Östergötland.

– Vi måste göra vårt yttersta för kunna få ha kvar vår ost, den är en del av vår själ i Boxholm, säger kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) till radion.

Arla foods har anmälts till Patent- och marknadsdomstolen och till sin hjälp har kommunen Bo-Inge Holmberg som driver ärendet. Kommunen beslutade tidigare i veckan att stå för kostnaden som anmälan innebär.

Enligt P4 Östergötland ska kommunen försöka få ostnamnet att registreras som skyddad ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning.

Relaterat till artikeln