Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt att bygga utan startbesked

Ett fritidshus har byggts utan startbesked. Det kostar fastighetsägaren 44 000 kronor.

Den fastighet det gäller ligger i norra delen av Aneby kommun. I februari 2018 beviljade tillsynsnämnden (numera samhällsbyggnadsnämnden) bygglov för ett fritidshus och en komplementbyggnad.

I mars 2018 fick fastighetsägaren startbesked för markarbeten. Efter det hörde samhällsbyggnadsförvaltningen inget från vederbörande, men i slutet av förra året fick man kännedom om att huset i princip var färdigbyggt.

– Men det har skett utan att startbesked beviljat för själva byggnaden, säger samhällsbyggnadschef Michael Wirestam.

Har erkänt fel

Nu har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att fastighetsägaren får betala en byggsanktionsavgift på 44 000 kronor. Beloppet har räknats ut efter en speciell formell.

Fastighetsägaren har erkänt sitt fel, men via sin kontrollansvariga påpekat att byggnationen gjorts enligt konstens alla regler. Vederbörande hävdar att 44 000 kronor är ett orimligt belopp och har önskat att det ska sänkas.

Förmildrande omständigheter, bland annat allvarlig sjukdom, kan resultera i sänkt byggsanktionsavgift, men i det här fallet har nämnden inte funnit någon anledning att ändra bötessumman.

– Hela huset var ju färdigbyggt.

Ägaren till fritidshuset har möjlighet att överklaga byggsanktionsavgiften till länsstyrelsen.

För ungefär ett år sedan beslutade dåvarande tillsynsnämnden om en byggsanktionsavgift på 86 000 kronor för den nya allaktivitetshallen på Gransnäs ungdomsgård. Även då berodde det på missat startbesked.

Linköpings stift valde att överklaga till länsstyrelsen. Nyligen kom beskedet att den instansen inte ändrar tillsynsnämndens beslut, som kan överklagas till mark- och miljödomstolen.