Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödshot mot Hall Medias utgivare prövades i rätten

På onsdagen hölls rättegång mot en kvinna som är åtalad för att ha dödshotat Jönköpings-Postens dåvarande ansvarige utgivare Marie Johansson Flyckt. En man är även åtalad för att ha hotat en vän till henne. De misstänkta olaga hoten skedde på restaurang Harrys i Jönköping i augusti förra året efter att JP hade arrangerat debattforumet #jkpgåsikt.

Både den åtalade kvinnan och den åtalade mannen förnekade brott under onsdagens rättegång i Jönköpings tingsrätt. Marie Johansson Flyckt och hennes vän har yrkat på skadestånd på 6 000 kronor vardera för kränkningarna de utsattes för. Dom i fallet meddelas inom tre veckor, meddelar rätten.

På kvällen den 28 augusti hade en stor politisk debatt anordnats på Harrys i centrala Jönköping. Mannen som är åtalad har tidigare varit politiker inom JP:s bevakningsområde. Han och kvinnan träffade Marie Johansson Flyckt och en vän till henne när de var på väg att lämna restaurangen. De uttryckte att de var missnöjda med en publicering som JP hade gjort ett par år tidigare som Marie Johansson Flyckt, som tidningens ansvarige utgivare, hade beslutat om. Hon uppger att hon bad de två att återkomma för att diskutera publiceringen under kontorstid efterföljande dag då hon inte tyckte att det var lämpligt att prata om ett publiceringsbeslut på krogen.

Van vid visst hat

Marie Johansson Flyckt uppger att kvinnan uttalade dödshot mot henne vid tre tillfällen. Kvinnan uppger i sin tur att Marie Johansson Flyckt hade uttryckt sig kränkande mot henne.

Marie Johansson Flyckt berättade vidare att hon i rollen som ansvarig utgivare har blivit van vid att möta hat och hot från människor som inte gillar det som JP publicerar, men att det är en helt annan sak att ta emot hot från någon som står öga mot öga med en.

Hennes vän uppger att han försökte få kvinnan att lugna ned sig genom att lägga en hand på hennes axel. Då sade mannen, som tidigare har varit politiker, enligt åtalet att han skulle "nita" honom. Situationen kunde lugna ned sig när personal på Harrys gick emellan och avvisade de två gästerna.

Ovanligt åtal

Hall Media, där Jönköpings-Posten ingår, valde dagen efter att polisanmäla händelsen och i april väcktes åtal mot mannen och kvinnan.

Marie Johansson Flyckt berättade i rätten att det var en väldigt obehaglig händelse som hon kände begränsade henne under lång tid efteråt.

Att hot mot journalister leder till åtal är relativt ovanligt i Sverige då bevisningen ofta är komplicerad. Branschorganisationen Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter sade till JP i april att hon gläds åt att fallet med hotet mot Marie Johansson Flyckt nu prövas i domstol.

Domen meddelas den 26 juni.