Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödlig fågelsmitta upptäckt i Sverige

Usutuvirus har för första gången upptäckts i Sverige. Detta efter att en koltrast hittades död på Öland. Viruset kan även smitta människor.

I somras startade ett fågelprojekt som leds av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i syfte att leta efter främst usutuvirus men även west nilevirus. Detta för att se om viruset har nått Sverige efter att det hittats i Afrika och senare spridit sig norrut över Europa.

Nu har ett första fynd gjorts på Öland där en koltrast hittades död efter att ha smittats av usutuviruset.

Aleksija Neimane som är forskare vid SVA och ansvarig för det projekt som nu söker efter viruset i Sverige berättar att koltrastar och ugglor är särskilt känsliga.

– Det är ett ganska akut sjukdomsförlopp. Fåglarna får en allmäninfektion och flera organ påverkas. Man kan se till exempel förändringar i lever, mjälte, hjärnan och i hjärtmuskulaturen.

Viruset sprids via myggor och Aleksija Neimane berättar att projektet fortsätter myggsäsongen ut för att se om fallet på Öland var ett enstaka fall eller om fler fåglar har smittats i Sverige.

Tack vare allmänhetens hjälp kunde fallet på Öland konstateras och Aleksija Neimane menar att man gärna får höra av sig om man skulle påträffa en död koltrast i sin trädgård.

– Vi har ett inapporteringsformulär på vår hemsida där man gärna får rapportera in. Det bästa vore om vi kunde få kontakt med personen så att vi kan undersöka fågeln.

Framförallt smittas fåglar, men även andra djur och människor kan smittas, säger Aleksija Neimane som är forskare vid SVA och ansvarig för det projekt som nu söker efter virusen i Sverige.