
Den skattefria milersättning innebär att personer i företag och föreningar som använder sin privata bil i tjänsten har möjlighet att få utbetald milersättning för varje mil som körs.
Med denna ersättning öppnas många dörrar för näringsliv och företagsverksamhet att vara så flexibla och smidiga som möjligt. Det ger en möjlighet för den ideella fotbollstränaren att köra sina spelare till en bortamatch med sin privata bil för en liten ersättning.
Den flexibilitet som skapas tack vare ersättningen är glädjande för föreningsliv och företagsverksamhet. Men summan på 18,50 kronor täcker inte den totala kostnaden.
Problemet med denna låga ersättningen på 18,50 kronor per milen är att den inte täcker den kostnadsökning och inflation som varit sedan 2007. Kostnader för bilreparationer, däck och inte minst bensinskatten har ökat sedan dess.
En annan problematik är hur stor del av bensin som är skatt. Hela 73 procent av bensinpriset är i dag skatter och de har, till skillnad från milersättningen, ökat sedan 2007.
Det är inte hållbart med tanke på det glesbefolkade land som Sverige är. Sverige är ett av Europas mest glesbefolkade länder och i många delar av vårt land är bilen nödvändig för många människor att få sin vardag att gå runt, för utan bilen så stannar landsbygden.
Det blir extra problematiskt för de företag och föreningar som verkar på landsbygden. Med de långa avstånden ökar blir kostnaderna mycket stora när till exempel fotbollslaget ska åka på cup.
Vi i KDU brinner för att värna företagsamhet och civilsamhällets kraft. Därför är det angeläget att vi tar till vara på det engagemang som finns - i hela landet. Ett första steg är att höja den skattefria milersättningen.
Simon Attefall
vice ordförande, KDU Jönköpings län
Samuel Bråse
miljöpolitisk talesperson, KDU Sverige