Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fem förslag för fler jobb åt utsatta

Av de som blir av med jobben drabbas unga och nyanlända värst. Det finns reformer som hade kunnat rädda en stor del av dem, skriver tre företrädare för Moderata Ungdomsförbundet i Jönköping.

Regeringens handfallna agerande inför krisen på ekonomi och arbetsmarknad kommer göra Sverige till ett sämre land flera år framåt. Här är fem förslag som skulle kunna rädda jobb och förbättra Sveriges chanser redan i dag.

Slopa arbetsgivaravgiften helt. Arbetsgivaravgiften innebär att varje arbetsgivare måste betala 31 procent skatt extra på varje arbetares lön.

En slopad arbetsgivaravgift för företag skulle i genomsnitt spara 11 000 kr per anställd i månaden utan att påverka arbetarens lön. Genom att göra varje anställd billigare skulle färre anställda behöva sparkas eller permitteras.

Ställ krav på de som får bidrag. Av de som nu blir av med jobbet kommer många börja gå på bidrag. Då är det viktigt att dessa personer som nu lever på andras pengar gör allt de kan för att få ett nytt jobb.

Därför bör man ställa motkrav på personen som får bidrag att utbilda sig eller söka nya jobb på heltid, hela 40 timmar i veckan. Man ska inte heller kunna välja att säga nej till ett nytt jobb för att istället fortsätta leva på bidrag.

Reformera LAS. Lagen om anställningsskydd (LAS) innebär bland annat att den personen som senast anställdes blir den som måste sparkas först, “sist in, först ut”.

Att företag inte får har kvar de som är mest kompetenta, oberoende om de är senaste anställda eller inte, missgynnar unga och nyanlända. LAS behöver göras om så att fler duktiga unga och nyanlända får behålla jobbet. Detta behöver genomföras nu, men regeringen verkar vilja göra det sen.

Staten täcker hyreskostnader för utsatta branscher. De mest utsatta branscherna är hotell, restauranger och butiker där särskilt många unga och nyanlända får sina första jobb.

Staten borde gå in och täcka hyreskostnaderna för dessa branscher. Det tillsammans med en slopad arbetsgivaravgift kan vara det som är kostnadsskillnaden mellan att ha kvar deras unga anställda utan mycket arbetslivserfarenhet, och att sparka dem.

Sänkt skatt för personer med låg- och medelinkomster. En hel del företag har undvikit att sparka personal genom att sänka deras löner. Att människor får mindre pengar att röra sig med varje månad skapar stress att få ihop vardagslivet och gör dem även mindre benägna att handla och investera.

Genom ett jobbskatteavdrag på 1000 kr för alla med låg- och medelinkomster skulle människors vardagsliv förenklas och även få dem att handla och investera mer, vilket därmed minskar den ekonomiska krisens omfattning.

Coronaviruset kommer att sätta djupa spår i ekonomin och arbetsmarknaden hur vi än gör. Däremot är det tydligt att tusentals fler arbeten hade kunnat räddas. När regeringen inte gör tillräckligt blir unga och nyanlända som har sina första arbeten värst drabbade. Ska Sverige bli ett bättre land efter krisen krävs att fler går till jobbet och gör rätt för sig, inte fler som går på bidrag.

Douglas Thor

distriktsordförande, MUF Jönköpings Län

Edvin Isaksson

ordförande, MUF Jönköping

Pontus Lundgren

vice ordförande, MUF Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel