– Inom fem-tio år sker säkert hälften av läkarkontakterna via länk. Det är ett fantastiskt bra sätt som jag tror stenhårt på, säger Mats Osbeck, verksamhetschef på Tranås Vårdcentral.

Han har själv jobbat med det, sedan Region Jönköping införde möjligheten för en tid sedan.

Regionen har nyheter på gång som kommer att presenteras inom de närmaste veckorna. Ulf Österstad, verksamhetschef för Bra liv nära, flaggar för en ny lösning när det nuvarande avtalet med Kry löper ut.

Tecknat avtal med Kry, eller Webbhälsa AB som företagsnamnet är, har Läkarhuset i Tranås gjort. Inom kort erbjuds läkarbesök via videolänk även där och vd:n för Kry, Johannes Schildt, förklarar fördelarna med systemet:

– Som patient får man hjälp med enklare besvär som kan behandlas på distans. Man slipper ta sig till vårdcentralen och det går snabbt att få en läkartid.

– Det kan röra åkommor som hosta, eksem, urinvägsinfektion och så vidare. Det blir ett komplement till de fysiska vårdcentralerna och också en avlastning för den vården.

Rent praktiskt fungerar det genom att man, med bankid, loggar in via en app i telefonen eller på läsplattan. Där bokas en tid och ett par minuter före mötet kommer ett sms om att mötet strax inleds. Det normala är femton minuters samtalstid och kostnaden är densamma som för ett vanligt läkarbesök. Sjukvården för barn är gratis.

I Lidetakedjan blir Tranås först ut. Anledningen till det är, enligt Johannes Schildt, att patienterna i Region Jönköping anammat tekniken.

Var läkaren sitter varierar. De finns runtom i Sverige men även utomlands.

– Vi har svenska läkare som flyttat utomlands och jobbar via videolänk. Det är ett bra sätt att använda resurser på, tycker Johannes Schildt.