Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Vad är priset för diktatursamarbete?

Huawei är inte bara en mobiltelefon.

Mobiltillverkaren Huawei med täta band till den kinesiska staten har varit i blåsväder för misstänkt spionmjukvara vilket sätter fingret på Sveriges relation till Kina. Det går ekonomiskt bra för landet och därför hörs det inte ofta i svensk debatt att det handlar om en diktatur där man har koncentrationsläger och avrättar politiska fångar. Förvisso är Kina en stormakt och en viktig svensk marknad men det betyder inte att man aningslöst ska låna sig till att göra reklam för kinesiska intressen i västvärlden. På pappret kanske det finns direkta band mellan kinesiska kommunistpartiet och en mobiltillverkare som numera konkurrerar med Iphones, men det är stor skillnad på ett företag som skapades av eldsjälar i Silicon Valley och ett företag som grundades av Kinas tidigare vice arméchef.

En av dem som lånat sitt namn till Huawei är den svenska artisten Zara Larsson vilket i sig är anmärkningsvärt. Larsson brukar ha en hög svansföring när det gäller politik och har bland annat uppmanat sina följare att inte köpa julklappar eftersom det innebär "konsumtionshets". Hon har också sommarpratat och finansminister Magdalena Andersson har tidigare uttryckt en önskan om att Larsson skulle engagera sig politiskt. Men när det gäller mobiltelefontillverkaren svarar hon att hon inte är "speciellt insatt" i vare sig anklagelserna om spioneri eller banden till kinesiska staten. Ett anmärkningsvärt svar från någon som på sociala medier brukar ha åsikter om högt och lågt.

I år är det trettio år sedan demonstrationerna på Himmelska Fridens torg i Peking brutalt slogs ned och den kinesiska staten håller sakta på att kväsa den tidigare brittiska kolonin Hong Kongs oberoende. Det finns inte heller några tecken på att den kinesiska diktaturen kommer att falla och det är på många sätt förståeligt att företag i västvärlden lagar efter läge. Men den som vet att världen inte skapades igår kan dra paralleller till hur Sovjetunionen på 1960-talet uppfattades som oövervinnligt och att det var tal om att landet skulle gå om USA i ekonomisk tillväxt.

Det går alltså inte att förutse vad som kommer att hända med den kinesiska staten. Vad man däremot kan göra är att vara en medveten konsument och motivera sina val. Speciellt om man är en hyllad artist och varit involverad i debatten till den grad att man var en Greta-figur innan Greta Thunberg. För Zara Larsson kanske det helt enkelt handlar om att tjäna pengar även i samarbete med diktaturers varumärken och det står henne fritt att göra det valet. Men då får hon faktiskt klara av att motivera varför och hon kanske ska ligga lågt när det gäller konsumtionshetsen. Förhoppningsvis betalar Huawei bra för det brukar vara så när diktaturer vill ha hjälp med marknadsföring.