Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David Lindén: Dags att våga tänka stort Moderaterna

Integrationen är inte den mest spännande frågan Moderaterna har att brottas med.

Det är fullt förståeligt att ett individualistiskt parti som Moderaterna gillar personfrågor och det gör även journalister. Om du varit aktiv länge i Moderaterna och är 50 plus finns det stor chans att du kan peka ut sidorna i ”Reinfeldt–Kristersson”-bråket 1992 och ännu äldre ”partister” kan till och med redogöra för striden mellan Yngve Holmberg och Gösta Bohman 1970. Starka individer och fascinerande konflikter är tacksamt att skildra för det säljer som en sorts Game of Thrones på Helgeandsholmen. Därför är det fullt förståeligt att det skrevs ett antal texter om att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill lansera ett nytt idéprogram men att de flesta texterna fokuserade på en enskild person.

Göteborgs-Postens tidigare politiska redaktör Alice Teodorescu kommer nämligen vara programkommitténs sekreterare och detta skulle enligt vissa i princip vara ett närmande till Sverigedemokraterna. Men den som stirrar sig blind på Teodorescu och integrationsfrågan gör misstaget att utkämpa gårdagens strid. Förvisso är integrationsfrågan inte löst och programkommitténs sekreterare ska ha en eloge för att ha dragit upp den på agendan men den är inte ny och – viktigare – det finns ingen som förnekar att den är ett problem. Istället tvistas det om lösningar och det är en sund del av den gråa och tråkiga svenska vardagsdemokratin. Att peka på att Teodorescu nu arbetar för Moderaterna och ropa ”SD-närmande, SD-närmande, SD-närmande” är därför lika nytänkande som om man i början av 2000-talet skulle presenterat ”nyheten” att industrinestorn Curt Nicolin (1921–2006) var emot löntagarfonder.

Det finns inte något politiskt parti som idag har råd att ignorera tankar kring integration. Men avsnittet kommer säkerligen vara idéprogrammets tråkigaste för det går redan nu att lite skämtsamt sammanfatta vad som kommer att skrivas som ”klipp dig och skaffa dig ett jobb”. Krav kommer att ställas och det är inget fel i sig men det är inte längre nytänkande. Men de behövs och tittar man på övriga medlemmar i kommissionen finns det intressanta namn som faktiskt kommer att ge revolutionerande tankar.

Niclas Lundblad är till vardags adjungerad professor vid KTH i Stockholm och Johanna Möllerström innehar en liknande position vid George Mason universitet i USA. I Sverige är de doldisar men internationellt är de ledande forskare inom robotiseringen, vad som brukar kallas för Artificiell intelligens (AI), respektive social rörlighet. Lindblad är knuten till Google och Möllerströms forskningsområden inkluderar bland annat hur mänskligt beteende påverkas av sociala signaler.

Det är en underdrift att påstå att framtiden kommer att påverkas av AI och att det kommer att förändra både arbetsmarknad och välfärd. Ett stort antal jobb försvinner eller förändras och det handlar inte bara om verkstadsindustrin. Ett yrke som redan nu anses ligga i riskzonen är exempelvis jurister och vad händer när det kommer ställas krav på vanliga arbetstagare att ständigt förändras och anpassa sig? För att inte tala om pensionerna som är en tickande bomb med en allt friskare och äldre befolkning som ska försörjas av de som arbetar.

Ovanstående är en kortfattad beskrivning av de problem som måste adresseras när man tillämpar ”den långa sikten” som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson uttryckte det när han förklarade motivet bakom idéprogrammet. Än så länge är det för tidigt med konkreta lösningar och därför behövs en samlad filosofi. Som bäst kan idéprogrammets funktion liknas vid en vindsurfare då det handlar om att stå stadigt för att klara oförutsägbara vågor eller kastvindar. Självklart ingår integrationen men det är som sagt långt ifrån den mest intressanta frågan när det gäller att sia om framtiden.

Den tidigare MUF-ordföranden och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är ordförande för arbetsgruppen som ska ta fram idéprogrammet. Han står fast förankrad i en moderat idétradition som kan spåras tillbaka till Gösta Bohman och har som EU-parlamentariker haft en klassiskt positiv attityd till Europasamarbetet. Tittar man på övriga medlemmar är de också vad som skulle kunna kallas för ”klassiska moderater” och den som förväntar sig tvära lappkast kommer att bli besvikna. Goda idéer är till för att hantera förändring och det är förhoppningsvis vad som nu kommer att göras.