Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Då klack det till i mig, där bor min mormor"

Kajsa Skarheden från Alseda blev handplockad till den nya vikingafilmen Halvdan viking som hade premiär förra veckan. - Vad är oddsen för att hon skulle hugga just oss och att just jag har en mormor som bodde en kilometer från inspelningsplatsen, säger Kajsa Skarheden.

I slutet på förra veckan hade vikingafilmen Halvdan viking biopremiär. En film som alla borde se enligt Kajsa Skarheden från Alseda som varit en av statisterna i filmen.

– Det är en Romeo och Julia-inspirerad film med en intrig om en flicka och en pojke där deras vänskap och kärlek kan övervinna vad som helst. De begraver bokstavligt talat stridsyxan och får sina byar att komma överens efter många års konflikter. Den är absolut sevärd för både barn och vuxna, tycker jag, säger Kajsa Skarheden.

Både Kajsa Skarheden och hennes pojkvän Bobbie Hermansson är båda intresserade av vikingatiden och är engagerade i saker som har med vikingatiden att göra, men att de är med som statister i filmen Halvdan viking en ren slump.

– Jag och min pojkvän var på en vikingamarknad i Ale utanför Göteborg i maj förra året, när en kvinna kom fram till oss och sa att hon måste prata med oss. Vi tänkte herregud, vad är det här för människa. Hon förklarade att hon var statistansvarig för en vikingafilm och undrade om vi ville vara med, för vi hade looken. Hon tyckte att vi såg ut som vikingar, berättar Kajsa Skarheden.

Vad är oddsen?

Först var Kajsa tveksam och ville vet var filmen skulle spelas in. Statistansvarige Madeleine Edling förklarade att filmen skulle spelas in i trakterna kring Trollhättan.

– När jag ville veta mer berättade hon att filmen skulle spelas in i ett litet samhälle utanför Vänersborgare som heter Vargön och då klack det till i mig. Det är där hela min mammas släkt kommer ifrån och jag har min mormor och kusiner där, säger Kajsa och fortsätter:

– Vad är oddsen för att hon skulle hugga just oss och att just jag har en mormor som bodde en kilometer från inspelningsplatsen, det var rätt roligt, säger Kajsa Skarheden.

Inspelningen höll på hela sensommaren och hösten 2017, Kajsa och hennes pojkvän var med till och från augusti till oktober och Kajsa konstaterat att det hade inte funkat att bo på hotell under hela den tiden.

– Så ett stort tack till mormor för mat och husrum. Det var framförallt därför som vi tänkte att vi gör det, för att vi hade någonstans att ta vägen, säger Kajsa.

Inte bara glamour med filminspelning

De fick först komma på kostymprovning vid ett tillfälle, då fick Kajsa testa en peruk som hon skulle ha ett speciellt förhållande till under hela inspelningen.

– Jag fick en peruk som jag har hatat veranda sekund. Jag är blond och tycker själv att jag ser ganska viking- och skandinavisk ut om man får vara lite fördomsfull. Men så ville de tvinga på mig en rödbrun peruk och jag bara skrek rakt ut. De hade inte tid att göra håruppsättning på alla kvinnor som var med, så alla fick peruk. Dessutom skavde min mer än vad andras gjorde, så efter varje inspelning gick jag runt med ett fint litet skavsår i pannan efter diademet på peruken, berätta Kajsa Skarheden.

Efter utprovningen drog det sedan igång på riktigt.

– Det har virat mörkt, blött och det har varit geggigt visa gånger. Ett gäng, bland annat min pojkvän, har varit med på nattinspelningar också och om vi säger så, jag är inte avundsjuk att för att jag missade dem…, säger Kajsa Skarheden med ett lite skratt.

Andra dagar var det jättefint väder och man hade superkul, berättar Kajsa Skarheden. De fick mycket god mat eftersom de äter mycket i filmscenerna. Hon tyckte att det var roligt se de stora kändisarna som Peter Haber och Joel Spira och att det är kul att se dem i andra filmsammanhang än man är van vid.

– De var trevliga ibland kom de och pratade och bland var de sura och griniga, men det förstår man. De har också suttit ute i det här mörka blöta i flera timmar. Det kan få vem som helst kan ju tappa humöret, säger Kajsa Skarheden.

Mersmak

Eftersom det var mycket väntan fick hon lära sig att ha tålamod.

– Men jag lärde mig även grundläggande saker om att vara statist, man får inte prata och om man tar om en scen så måste man komma ihåg precis hur man gjorde förra gången ifall de vill klippa ihop scenerna i efterhand. Man måste memorera svängde jag höger eller vänster, bar jag glaset i den eller den handen? säger Kajsa Skarheden.

Vid några enstaka tillfällen kan man skymta Kajsa, pojkvännen Bobbie är desto mer synlig. Själv har hon inte varit med i någon film tidigare men nu är hon snart på plats på en ny inspelningsplats.

– Vi ska faktiskt göra om det. Jag bor i Kalmar nu och hörde från Madde, som var statistansvarig, att de ska spela in säsong två av Enkelstöten i Kalmartrakten, så både jag och Bobbie ska vara med och vara statister där också. Det blev mersmak och det hade jag inte trott.

Läs mer: ”Många tror att man måste spela teater”