Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fastighetsägare i Aneby tvingas böta för olovligt bygge

En mur byggdes utan lov. Nu straffas fastighetsägaren.

Tidigare i höstas fick kommunens byggnadsinspektör ett anonymt tips om att en fastighetsägare i kommunen byggt en mur samt att vederbörandes tomt ska ha varit ovårdad.

I vinkel

Det visade sig att varken bygglov eller startbesked beviljats för muren. Vid besök på plats kunde byggnadsinspektören att muren var uppförd i vinkel och är sammanlagt drygt sju meter lång. Höjden varierar mellan 1,10 och 1,70 meter.

I ett yttrande till kommunen skriver fastighetsägaren att bygget, som är en förlängning av befintlig mur, gjordes för att förhindra vatten att rinna in i garaget och för att undvika framtida fuktskador. Vederbörande visste inte heller att bygglov krävdes.

Efter byggnadsinspektörens besök lämnade fastighetsägaren in en ansökan om bygglov. Både det och startbesked beviljades i efterhand.

Har sänkts

Samhällsbyggnadsnämnden har nu beslutat att ta ut en byggsanktionsavgift på 2 279 kronor. Eftersom fastighetsägaren efter påbörjat arbete fullgjort vad som krävdes för startbesked har avgiften sänkts till hälften av det egentliga beloppet.

När det gäller tomten bedömdes den inte vara i ovårdat skick.

LÄS MER: Dyrt att bygga utan startbesked