Annons
Vidare till tranastidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butiksägare döms efter polisrazzia på Höglandet

En butiksägare från Höglandet har dömts till 100 dagsböter för främst olovlig befattning med punktskattepliktiga varor och för olovlig tobaksförsäljning.

Den aktuelle butiksägaren är en av flera som åtalats för den här typen av brottslighet. Detta sedan Polisen Höglandet gjort särskilda insatser riktade mot slumpmässigt utvalda butiker som säljer tobak.

Mannen i 40-årsåldern döms även för brott mot lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare.

Butiksägaren har nekat till brott. Cigaretterna och piptobaken var för eget bruk och har inte sålts, påstod han. Råtobaken har han visserligen sålt, men menar att det inte handlat om något skattebrott. Han har också hävdat att råtobaken var försedd med tillräcklig varningstext.

Han har därtill sagt att han inte med flit brutit mot lagen när han sålt påfyllningsbehållare till e-cigaretter. Han påstod att han trodde att hans tillstånd att sälja tobak omfattande även sådana tillbehör.

Saknade varning

Vid polisens tillsyn i november 2018 hittades runt 1 300 cigaretter med utländsk varningstext under kassan och nästan 10 kilo vattenpipstobak vid kassan och på lagret plus de omtalade påfyllningsbehållarna till e-cigaretter. Därtill fanns drygt 16 kilo råtobak på två butikshyllor.

Fram till dess hade butiksägaren inte betalat någon punktskatt som avsåg nikotinhaltiga produkter och inte anmält till kommunen att han sålde de aktuella tillbehören till e-cigaretter.

En polis som gjorde tillsynen vittnade under rättegången om att de hittat bland annat cigaretter med utländsk text. De här cigaretterna hade legat dolda men lättillgängliga under kassan ”ifall någon kom in och ville köpa till ett billigare pris”, som polisen uttryckte det.

Enligt honom ska det ha rört sig om så många cigaretter att de inte kunde vara avsedda för en enskild person.

”Hel procedur”

Polisen kontrade också vissa av butiksägarens invändningar med att vattenpipstobaken i lokalen knappast kan ha varit avsedd enbart för eget bruk. Dels var det för stora mängder, dels ”är det en hel procedur att röka vattenpipa och det är inget man gör ifall man driver en butik och ska ta en paus”.

Eksjö tingsrätt konstaterar att om butiksägaren, som han säger, har köpt utländska cigaretter av en förbipasserande person och vattenpiptobaken av en vän är ändå fel begångna. Införselreglerna gäller bara för tobak man själv köpt in och förbrukar. Därför skulle cigaretterna och tobaken ha punktbeskattats.

Tingsrätten bedömer att detta måste ha varit uppenbart för butiksägaren och anser att brottet inte kan bedömas som ringa.