Vilka affärer saknar Tranåsborna i centrum? Den frågan ställde vi på Tranås Tidnings Facebook-sida i samband med artikeln om att Ljungs blommor snart försvinner från Storgatan.

Svaren lät inte vänta på sig och i skrivande stund har över 70 kommentarer inkommit. H&M och Rusta är två butiker som finns i toppen på Tranåsbornas önskelista, framför allt den förstnämnda som dyker upp på ett 30-tal ställen i kommentarsfältet.

Hur mycket kan Tranåsbornas önskemål egentligen påverka butiksutbudet här? Vi bollar över frågan till Tranås handels vd Pär-Anders Davidsson.

– De påverkar mycket. Det är jätteviktigt att få indikationer på vad folk saknar och skulle vilja ha för olika branscher och butikskedjor, säger han och förklarar att de gör enkäter i samband med olika aktiviteter de har för att få in så mycket information som möjligt som berör just shoppningen i Tranås.

– Så det är klart att man kan vara med och påverka och vi vet sedan tidigare att bland aktörerna som man önskar så är H&M en sådan definitivt. Folk har under flera års tid gärna sett en etablering här.

En affär som också dyker upp många gånger i kommentarsfältet är Åhléns som slog igen portarna i Tranås för bara drygt tre år sedan. Anledningen var att butiken inte uppfyllde lönsamhetsutvecklingen med sitt kundunderlag.

– Vi får höra hela tiden att man saknar en sådan butik som Åhléns och det är klart vi kände att det blev ett hål i den branschen när butiken tvingades att stänga. Däremot kom det inte som en blixt från en klarblå himmel, utan Åhléns hade fått stänga igen på större orter innan och skulle fokusera på storstäder och outlets.

– Men detta belyser återigen vikten av att handla på hemmaplan. Det är jätteviktigt att man gör sina aktiva val och handlar så mycket man kan i våra butiker här så att butikerna får den grunden att stå på och sedan kan vidareutveckla servicen. Gör man inte det och i stället handlar via nätet eller åker i väg till andra orter så är tyvärr risken att vi får se fler butiker stänga igen.

Andra butiker som önskas är bland andra Kicks, Dollarstore och Body shop. Men vad som händer på butiksfronten kan Davidsson inte gå in på i nuläget.

– Det pågår egentligen processer hela tiden med olika aktörer, säger han och förklarar att det både handlar om befintliga verksamheters utvecklingsmöjligheter och nya etableringar.